Ruokinnalliset mahdollisuudet parantaa fosforin hyväksikäyttöä maidontuotannossa
Yrjänen, Satu; Nousiainen, Jouni I; Kytölä, Kimmo; Khalili, Hannele; Huhtanen, Pekka (2003)
Yrjänen, Satu
Nousiainen, Jouni I
Kytölä, Kimmo
Khalili, Hannele
Huhtanen, Pekka
Julkaisusarja
Maa- ja elintarviketalous
Numero
25
Sivut
s. 13-25
MTT MTT
2003
Tiivistelmä
Ruokintatutkimuksissa selvitettiin ruokinnan vaikutusta fosforin hyväksikäyttöön maidontuotannossa. Havaintoja oli kaikkiaan 112. Fosforin hyväksikäyttö maidontuotantoon heikkeni (P<0,001), kun rehuannoksen fosforipitoisuus lisääntyi ja eläimen fosforin saanti suhteessa tarpeeseen nousi. Fosforin saanti rehuista puolestaan lisääntyi, kun väkirehun raakavalkuaispitoisuus (P<0,01), kuiva-aineen syönti (P<0,001) ja ruokinnan väkirehun osuus (P<0,001) kasvoivat. Myös fosforin eritys sontaan lisääntyi (P<0,001) kun ruokinnan fosforipitoisuus nousi. Väkirehu- ja valkuaisruokinnan lisätessä sekä maitotuotosta että fosforin saantia oli maitotuotoksella, sontaan erittyneen fosforin määrällä ja sonnan fosforipitoisuudella positiivinen yhteys. Koska monet maitotuotosta nostavat, taloudellisesti perustellut ruokinnalliset tekijät lisäsivät myös sonnan fosforipitoisuutta, on ruokintamenetelmillä vaikea vähentää sonnan fosforipitoisuutta ilman maitotuotoksen laskua. Koska fosforin liiallinen saanti ruokinnasta on hyvin yleistä, ei sitä tarvitsisi lisätä kivennäisrehuihin suuria määriä.
Collections
- Julkaisut [85617]