Ruokinnalliset mahdollisuudet parantaa fosforin hyväksikäyttöä maidontuotannossa
MTT|MTT
2003
Pysyvä osoite
URI
Tiivistelmä
Ruokintatutkimuksissa selvitettiin ruokinnan vaikutusta fosforin hyväksikäyttöön maidontuotannossa. Havaintoja oli kaikkiaan 112. Fosforin hyväksikäyttö maidontuotantoon heikkeni (P<0,001), kun rehuannoksen fosforipitoisuus lisääntyi ja eläimen fosforin saanti suhteessa tarpeeseen nousi. Fosforin saanti rehuista puolestaan lisääntyi, kun väkirehun raakavalkuaispitoisuus (P<0,01), kuiva-aineen syönti (P<0,001) ja ruokinnan väkirehun osuus (P<0,001) kasvoivat. Myös fosforin eritys sontaan lisääntyi (P<0,001) kun ruokinnan fosforipitoisuus nousi. Väkirehu- ja valkuaisruokinnan lisätessä sekä maitotuotosta että fosforin saantia oli maitotuotoksella, sontaan erittyneen fosforin määrällä ja sonnan fosforipitoisuudella positiivinen yhteys. Koska monet maitotuotosta nostavat, taloudellisesti perustellut ruokinnalliset tekijät lisäsivät myös sonnan fosforipitoisuutta, on ruokintamenetelmillä vaikea vähentää sonnan fosforipitoisuutta ilman maitotuotoksen laskua. Koska fosforin liiallinen saanti ruokinnasta on hyvin yleistä, ei sitä tarvitsisi lisätä kivennäisrehuihin suuria määriä.
ISBN
951-729-763-7
OKM-julkaisutyyppi
B1 Kirjoitus tieteellisessä aikakauslehdessä
Julkaisusarja
Maa- ja elintarviketalous
Volyymi
Numero
25
Sivut
Sivut
s. 13-25
ISSN
1458-5073