Luke
 

Ruokinnalliset mahdollisuudet parantaa fosforin hyväksikäyttöä maidontuotannossa

met25.pdf
836.18 KB

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Ruokintatutkimuksissa selvitettiin ruokinnan vaikutusta fosforin hyväksikäyttöön maidontuotannossa. Havaintoja oli kaikkiaan 112. Fosforin hyväksikäyttö maidontuotantoon heikkeni (P<0,001), kun rehuannoksen fosforipitoisuus lisääntyi ja eläimen fosforin saanti suhteessa tarpeeseen nousi. Fosforin saanti rehuista puolestaan lisääntyi, kun väkirehun raakavalkuaispitoisuus (P<0,01), kuiva-aineen syönti (P<0,001) ja ruokinnan väkirehun osuus (P<0,001) kasvoivat. Myös fosforin eritys sontaan lisääntyi (P<0,001) kun ruokinnan fosforipitoisuus nousi. Väkirehu- ja valkuaisruokinnan lisätessä sekä maitotuotosta että fosforin saantia oli maitotuotoksella, sontaan erittyneen fosforin määrällä ja sonnan fosforipitoisuudella positiivinen yhteys. Koska monet maitotuotosta nostavat, taloudellisesti perustellut ruokinnalliset tekijät lisäsivät myös sonnan fosforipitoisuutta, on ruokintamenetelmillä vaikea vähentää sonnan fosforipitoisuutta ilman maitotuotoksen laskua. Koska fosforin liiallinen saanti ruokinnasta on hyvin yleistä, ei sitä tarvitsisi lisätä kivennäisrehuihin suuria määriä.

ISBN

951-729-763-7

OKM-julkaisutyyppi

B1 Kirjoitus tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Maa- ja elintarviketalous

Volyymi

Numero

25

Sivut

Sivut

s. 13-25

ISSN

1458-5073

DOI