A combined infrared/heat pump drying technology applied to a rotary dryer
Pääkkönen, Kirsti (2002)
Pääkkönen, Kirsti
Julkaisusarja
Agricultural and Food Science in Finland
Volyymi
11
Numero
3
Sivut
209-218
MTT Agrifood Research Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
2002
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201604069144
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201604069144
Tiivistelmä
Infrapunakuivaus on yrttien ja vihannesten kuivaukseen soveltuva menetelmä, jonka käyttö vaatii laitteiston, jossa kuivattava materiaali liikkuu niin, että kuivuminen tapahtuu tasaisesti. Kokeissa kuivattiin koivun, horsman ja voikukan lehtiä sekä porkkana- ja punajuurilastuja. Tutkimukseen rakennettiin ruostumattomasta materiaalista putkirunkoinen ja ulkopinnoiltaan lämpöeristetty kuivauslaitteisto. Kuivausrumpu on jaettu kahdeksaan segmenttiin, joissa on luukut täyttöä ja tyhjennystä varten. Rummun ulkopinta on teräsverkkoa. Laitteistossa on ilmankiertojärjestelmä, jossa kuivaa ja valitun lämpöistä ilmaa kierrätetään kuivattavan materiaalin läpi. Ilma kuivataan ja lämmitetään lämpöpumpun avulla ja puhalletaan uudelleen kuivattavan materiaalin läpi. Kuivumista nopeutetaan infrapunalamppujen avulla. Kuivausrummun pyörivä liike jaksottaa infrapunalamppujen säteilyn materiaaliin. Kerrallaan kuivattiin 30-40 kg. Kuivauslämpötilat olivat 40-50oC. Kuivurin sisälämpötila pysyi kuivauslämpötilan asetuksen mukaisena koko kuivauksen ajan. Kuivausrummun jälkeinen kuivausilman vesipitoisuus oli noin 12 % kuivauksen lopussa. Kuivauslämpötilan nostaminen nopeutti kuivumista. Yrttien lehdet kuivuivat 12 %:n vesipitoisuuteen 12 tunnissa. Hiivojen pitoisuus pieneni kuivattaessa 50 °C:ssa. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että rumpukuivauslaitteisto, jossa kuivaus tapahtuu yhdistetyllä infrapuna- ja lauhdekuivaustekniikalla sopii hyvin yrttien lehtien ja silputtujen juuresten kuivaukseen. Materiaali kuivui nopeasti ja lopputuote oli hyvälaatuista.