Maidon CLA - rasvaongelman ratkaisu?
Griinari, Mikko (2002)
Griinari, Mikko
Julkaisusarja
Maa- ja elintarviketalous
Numero
8
Sivut
s. 52-64
MTT
2002
Tiivistelmä
Suomalaisilla maitomarkkinoilla rasva on aliarvostettu maidon komponentti. Maitorasvan aliarvostus on ongelma lähinnä maidon tuottajalle, sillä maitorasvan tuottamiseen panostetuille rehukustannuksille muodostuu huono kate. Ongelman ratkaisuksi on tarjolla kaksi vaihtoehtoa: maitorasvan tuotannon vähentäminen tai maitorasvan laadun parantaminen. Konjugoitu linolihappo eli CLA (conjugated linoleic acid) on maitorasvan luontainen komponentti, jota tutkitaan laajalti sen mahdollisten terveysvaikutusten takia. Maitorasvan CLA-pitoisuutta voidaan nostaa merkittävästi lehmien ruokinnan avulla. CLA-maidosta voidaan valmistaa tuotteita, joiden rasvasisällöstä voidaan markkinoilla saada parempi hinta kuin vakiotuotteen rasvasta. Tietyt lehmän pötsissä muodostuvat CLA:n isomeerimuodot myös estävät rasvan synteesiä. CLA:n trans-10, cis-12 isomeeriä voidaan valmistaa kemiallisesti kasviöljyjen linolihaposta ja näin valmistettua CLA:ta voidaan käyttää rehun lisäaineena maidon rasvapitoisuuden alentamiseksi. 10,12 CLA:n käyttö maidon rasvapitoisuuden alentamiseksi on kaupallisesti kiinnostava mahdollisuus maissa, joissa maitorasvan arvo suhteessa maidon valkuaisen arvoon on alhainen, ja maissa, joissa maidon tuotantoa rajoitetaan rasvakiintiöillä.
Collections
- Julkaisut [85599]