Hyppää sisältöön
Hakuohjeet
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • På svenska
  • In English
  • Kirjaudu
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Jukuri etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Agricultural and Food Science
  • Näytä viite
  •   Jukuri etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Agricultural and Food Science
  • Näytä viite

Freezing and low temperature photoinhibition tolerance in cultivated potato and potato hybrids

Seppänen, Mervi M.; Nissinen, Oiva; Perälä, Saija (2001)

 
Tweet refworks
 
Avaa tiedosto
afsf10_153.pdf (206.8Kt)
Lataukset 


Seppänen, Mervi M.
Nissinen, Oiva
Perälä, Saija

Julkaisusarja
Agricultural and Food Science in Finland

Volyymi
10

Numero
3

Sivut
153-163


MTT Agrifood Research Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
2001
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201604069132
Tiivistelmä
Tutkimuksessa vertailtiin toisiinsa neljän perunalajikkeen (Solanum tuberosum L.) (Nicola, Pito, Puikula, Timo) ja kolmen somaattisen hybridin (S. commersonii x S. tuberosum) jäätymisen ja fotoinhibition kestävyyttä. Jäätymisen kestävyyttä mitattiin ionivuototestien avulla, ja yhteyttämiskoneiston herkkyyttä alhaisille lämpötiloille ja korkealle valolle tutkittiin seuraamalla klorofyllifluoresenssissa ja hapentuotannossa tapahtuvia muutoksia. Korkea valon intensiteetti heti jäätymisen jälkeen lisäsi hallavaurioita kaikilla tutkituilla perunagenotyypeillä. Kaikki perunahybridit kestivät paremmin jäätymistä ja korkeaa valoa kuin S. tuberosum lajikkeet. Peltokokeissa hallavauriomekanismit vaihtelivat vuosittain hallan ankaruuden mukaan. Syksyn 1999 yöhallojen yhteydessä lämpötila perunakasvuston sisällä oli huomattavasti korkeampi kuin maanpinnalta mitattu lämpötila. Itse asiassa kasvuston lämpötila ei koskaan laskenut alle perunan kuolettavan lämpötilan, joka vaihteli lajikkeen mukaan -2.5°C:sta -3.0°C:een. Tämän seurauksena hallavauriot levisivät kasvustossa hitaasti, mikä viittaa yhteyttämiskoneissa tapahtuneisiin vaurioihin sekä sen seurauksena tapahtuneeseen hapen radikaalien kertymiseen. Mikäli yölämpötila laski maanpinnalla ja kasvuston sisällä -4°C:een, kasvusto tuhoutui nopeasti. Tämän mukaan korkea valon intensiteetti ja alhainen lämpötila (jäätyminen tai vilutus) voivat yhdessä aiheuttaa hallavaurioita. Kun pyritään parantamaan perunan kylmänkestävyyttä, on tärkeää kiinnittää huomiota molempiin stresseihin, ja ottaa huomioon etenkin korkean valon aikaansaama hallavaurioiden lisääntyminen.
 
Collections
  • Agricultural and Food Science [531]
jukuri@luke.fi | Yhteydenotto | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisutyyppitJulkaisuajatUusimmatAsiasanatSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
jukuri@luke.fi | Yhteydenotto | Saavutettavuusseloste