Whole sales market for fresh potatoes in Finland
Jalonoja, Kati; Kyösti Pietola (2001)
Jalonoja, Kati
Kyösti Pietola
Julkaisusarja
Agricultural and Food Science in Finland
Volyymi
10
Numero
2
Sivut
69-80
MTT Agrifood Research Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
2001
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201604069114
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201604069114
Tiivistelmä
Tutkimuksen tavoitteena oli lisätä tietoa Suomen ruokaperunamarkkinoista, edesauttaa markkinoiden toimivuutta ja parantaa markkinaosapuolten, etenkin ruokaperunantuottajien, kilpailuasemaa. Tutkimuksessa estimoitiin samanaikaisesti tuottajahintojen ehdollinen keskiarvo ja ehdollinen varianssi. Tutkimustulosten mukaan nykyinen ja kaksi viikkoa sitten toteutunut hinta selittävät tulevaa hintaa. Tätä vanhemmat hinnat eivät lisää markkinatietoa. Tehokkailla markkinoilla myös tieto varastomääristä sisältyy hintoihin. Ruokaperunan hinnan todettiin olevan erittäin joustavaa kokonaissadon suhteen. Kokonaissadon kasvu 10 prosentilla laskee ruokaperunan hintaa 20 prosenttia. Kokonaissadon muutokset välittyvät tuottajahintoihin kahden ensimmäisen toteutuneen hinnan kautta. Hintashokit ovat symmetrisiä, mikä tarkoittaa sitä, että hinnat muuttuvat yhtä joustavasti tarjonnan vahvistuessa ja heikentyessä. Tulosten perusteella kauppa ei näytä käyttävän markkina-asemaansa väärin perunan hinnoittelussa. Hintashokit ovat pysyviä, joten hintojen yllättäen laskiessa tai noustessa, ne eivät todennäköisesti enää palaa ennalleen saman varastointikauden aikana. Perunamarkkinoiden toimivuutta voitaisiin parantaa johdannaiskaupan, laajemman sopimustuotannon ja aktiivisemman tuottajien järjestäytymisen avulla. Suurin riski perunantuottajalle perunan hinnan joustavuuden takia on poikkeuksellisen suuri perunan kokonaissato. Siksi perunantuottajien tulisi suojautua hintariskeiltä jo keväällä ennen perunan istutusta. Sadonkorjuun jälkeisillä toimenpiteillä ei hintariskeihin voida enää vaikuttaa.