Ruokinnan vaikutus maidon CLA-pitoisuuteen ja maitotuotteiden laatuun
Maatalouden tutkimuskeskus|MTT
2001
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Pysyvä osoite
URI
Tiivistelmä
Tämä tutkimus koostui kahdesta lehmien ruuansulatusfysiologiaan ja kahdesta maidon tuoteteknologiaan liittyvästä osiosta. Maidon CLA ja sen esiaine vakseenihappo (VH) muodostuvat rehun tyydyttymättömien C18-rasvahappojen biohydrogenaation eli pötsipelkistyksen välituotteina. Lehmien ruuansulatusfysiologian tutkimukset perustuivat näiden välituotteiden määritykseen. Tutkimusten tavoitteena oli selvittää, missä määrin lehmien rehuun lisätty kasviöljy nostaa maidon CLA-pitoisuutta pötsin CLA-tuotantoa tehostamalla. Märehtijän biohydrogenaation välituotteiden, eli CLA: n ja VH:n, muodostumista ei ole koskaan aikaisemmin kuvattu tällä tarkkuudella. Siksi menetelmien kehittäminen vaati erityistä tarkkuutta ja runsaasti työtä. Tutkimusten perusteella pötsin CLA- tuotantoa voidaan tehostaa rehuun lisätyillä kasviöljyillä Pötsissä muodostuneen CLA:n osuus maidon CLA:sta oli suurimmillaan noin 50 %. VH-tuotantoa lisäävä ruokinta nostaa myös maidon CLA-pitoisuutta. Tuoteteknologian tutkimuksissa tarkasteltiin, soveltuuko CLA:lla rikastettu maito voin ja juustojen valmistukseen. Lehmien rehuun lisätty rypsiöljy nosti maidon CLA-pitoisuuden yli kaksikertaiseksi. Tästä maidosta valmistettu voi ja edam-juusto olivat laadullisesti hyviä. Jatkotutkimuksissa selvitettiin, miten voitaisiin valmistaa korkealaatuisia juustoja, ja miten juustojen CLA-pitoisuus saataisiin kohoamaan kypsymisen aikana.
ISBN
951-729-604-5, 951-729-605-3
OKM-julkaisutyyppi
B1 Kirjoitus tieteellisessä aikakauslehdessä
Julkaisusarja
MTT:n julkaisuja. Sarja A
Volyymi
Numero
93
Sivut
Sivut
p. 38-46
ISSN
1239-0852, 1239-0844