Luke
 

Ruokinnan vaikutus maidon CLA-pitoisuuteen ja maitotuotteiden laatuun

Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Tämä tutkimus koostui kahdesta lehmien ruuansulatusfysiologiaan ja kahdesta maidon tuoteteknologiaan liittyvästä osiosta. Maidon CLA ja sen esiaine vakseenihappo (VH) muodostuvat rehun tyydyttymättömien C18-rasvahappojen biohydrogenaation eli pötsipelkistyksen välituotteina. Lehmien ruuansulatusfysiologian tutkimukset perustuivat näiden välituotteiden määritykseen. Tutkimusten tavoitteena oli selvittää, missä määrin lehmien rehuun lisätty kasviöljy nostaa maidon CLA-pitoisuutta pötsin CLA-tuotantoa tehostamalla. Märehtijän biohydrogenaation välituotteiden, eli CLA: n ja VH:n, muodostumista ei ole koskaan aikaisemmin kuvattu tällä tarkkuudella. Siksi menetelmien kehittäminen vaati erityistä tarkkuutta ja runsaasti työtä. Tutkimusten perusteella pötsin CLA- tuotantoa voidaan tehostaa rehuun lisätyillä kasviöljyillä Pötsissä muodostuneen CLA:n osuus maidon CLA:sta oli suurimmillaan noin 50 %. VH-tuotantoa lisäävä ruokinta nostaa myös maidon CLA-pitoisuutta. Tuoteteknologian tutkimuksissa tarkasteltiin, soveltuuko CLA:lla rikastettu maito voin ja juustojen valmistukseen. Lehmien rehuun lisätty rypsiöljy nosti maidon CLA-pitoisuuden yli kaksikertaiseksi. Tästä maidosta valmistettu voi ja edam-juusto olivat laadullisesti hyviä. Jatkotutkimuksissa selvitettiin, miten voitaisiin valmistaa korkealaatuisia juustoja, ja miten juustojen CLA-pitoisuus saataisiin kohoamaan kypsymisen aikana.

ISBN

951-729-604-5, 951-729-605-3

OKM-julkaisutyyppi

B1 Kirjoitus tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

MTT:n julkaisuja. Sarja A

Volyymi

Numero

93

Sivut

Sivut

p. 38-46

ISSN

1239-0852, 1239-0844

DOI