Kauran biotekninen prosessointi uusiksi elintarvikkeiksi
Oksman-Caldentey, Kirsi-Marja; Kaukovirta-Norja, Anu; Heiniö, Raija-Liisa; Kleemola, Tuija; Lehtinen, Pekka; Mikola, Markku; Tuula Sontag-Strohm; Pihlava, Juha-Matti; Poutanen, Kaisa (2001)
Oksman-Caldentey, Kirsi-Marja
Kaukovirta-Norja, Anu
Heiniö, Raija-Liisa
Kleemola, Tuija
Lehtinen, Pekka
Mikola, Markku
Tuula Sontag-Strohm
Pihlava, Juha-Matti
Poutanen, Kaisa
Julkaisusarja
MTT:n julkaisuja. Sarja A
Numero
93
Sivut
p. 11-22
MTT Maatalouden tutkimuskeskus MTT
2001
Tiivistelmä
Projektin tavoitteena oli tutkia kauran jyvässä itämisen aikana tapahtuvia muutoksia. Lisäksi haluttiin tietää, miten näiden muutosten avulla voitaisiin tuottaa maultaan ja ravintoarvoltaan parempia kaurapohjaisia elintarvikkeita ja niiden raaka- aineita. Projektissa kehitettiin idätysohjelma, johon yhdistettiin erilaisia kuivauskäsittelyjä. Niiden avulla kauran betaglukaanin määrä ja laatu säilyivät idätyksessä lähes muuttumattomina. Lisäksi kauran maku ja rakenne paranivat, bioaktiivisten yhdisteiden määrä lisääntyi, rasvat olivat stabiilimpia ja prosessin mikrobiologia hallittiin hyvin. Projektissa idätykseen yhdistettiin myös suojaviljelmätekniikka. Näin pystyttiin parantamaan idätetyn kauran mikrobiologista laatua ja säilyvyyttä varastoinnin aikana . Projektin aikana kehitettiin kauralle ja erityisesti idätetylle kauralle aistinvaraisia ominaisuuksia kuvaileva sanasto, joka kertoo prosessin ja varastoinnin aikaisista muutoksista ja jota voidaan käyttää tuotekehityksessä.
Collections
- Julkaisut [86863]