Quantification of fine root responses to selenium toxicity
Hartikainen, Helinä; Pietola, Liisa; Simojoki, Asko; Xue, Tailin (2001)
Hartikainen, Helinä
Pietola, Liisa
Simojoki, Asko
Xue, Tailin
Julkaisusarja
Agricultural and Food Science in Finland
Volyymi
10
Numero
1
Sivut
53-58
MTT Agrifood Research Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
2001
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201604069119
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201604069119
Kuvaus
Research Note
Tiivistelmä
Juurten kasvua voivat rajoittaa maan fysikaaliset tekijät, kuten vedenpuute ja suuri mekaaninen vastus. Myös kemialliset tekijät, kuten eräiden mikroravinteiden korkeat pitoisuudet, voivat heikentää juurten kasvuedellytyksiä. Seleeni (Se) on ihmiselle ja eläimille välttämätön alkuaine, joka on kuitenkin myrkyllinen jo verraten pieninä pitoisuuksina. Suomessa moniravinteisiin lannoitteisiin on vuodesta 1984 lähtien lisätty seleeniä rehun ja ruoan ravitsemuksellisen arvon parantamiseksi. Viljelykasvien ei ole katsottu välttämättä tarvitsevan seleeniä, mutta myös kasvien on vastikään havaittu hyötyvän pienestä seleenilisästä. Suuret lisäykset ovat selvästi haitallisia ja rajoittavat kasvin kasvua. Seleenin myrkytysoireiden ilmenemistä juurissa tutkittiin astiakokeessa, jossa salaattia ja raiheinää kasvatettiin melko suurilla, nousevilla seleenimäärillä (0, 0,1 ja 1,0 mg kg-1) lannoitetussa hiekkamaassa. Vertailusalaatin (Se ei lisätty) juuret tulivat vanhetessaan paksummiksi, kun taas niiden ominaispituus, -pinta-ala ja -tilavuus pienenivät. Suuri seleenilisäys aiheutti nuoren salaatin juurissa samanlaisia muutoksia kuin vanheneminen vertailusalaatissa. Kasvin vanhetessa seleenilannoituksen vaikutukset pienenivät tai muuttuivat vastakkaisiksi. Raiheinän juuret eivät reagoineet seleenin lisäykseen yhtä herkästi kuin salaatin juuret, mutta suurin seleenilisäys vähensi juurten kuivamassaa.