Hyppää sisältöön
Hakuohjeet
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • På svenska
  • In English
  • Kirjaudu
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Jukuri etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Agricultural and Food Science
  • Näytä viite
  •   Jukuri etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Agricultural and Food Science
  • Näytä viite

Morphological responses of barley roots to soil compaction and modified supply of oxygen

Simojoki, Asko (2001)

 
Tweet refworks
 
Avaa tiedosto
afsf10_45.pdf (271.9Kt)
Lataukset 


Simojoki, Asko

Julkaisusarja
Agricultural and Food Science in Finland

Volyymi
10

Numero
1

Sivut
45-52


MTT Agrifood Research Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
2001
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201604069120
Tiivistelmä
Biologinen stressi voidaan määritellä miksi tahansa ympäristötekijäksi, joka voi aiheuttaa eliöitä vaurioittavia kemiallisia ja fysikaalisia muutoksia niiden fysiologiassa. Maaperässä fysikaaliset ja kemialliset stressit voivat esimerkiksi muuttaa juurten kasvua ja morfologiaa, mikä voi heikentää kasvien veden ja ravinteiden ottoa sekä juurten hapensaantia. Viljelymaan tiivistyminen on yleinen ongelma Suomessa ja muualla olosuhteissa, joissa maa on kylvö- ja sadonkorjuuaikoina märkää. Tiivistyneen maan suurentunut mekaaninen vastus ja heikentynyt ilmavuus voivat rajoittaa juurten kasvua. Tässä tutkimuksessa kvantifioitiin maan tiivistämisen ja hapenpuutteen vaikutuksia kasvien juurten morfologisiin ominaisuuksiin kuva-analyysimenetelmällä. Muiden tutkimusten perusteella voitiin olettaa, että nämä stressit lisäävät endogeenisen etyleenin tuotantoa kasvissa. Siksi niiden odotettiin aiheuttavan sellaisia juurten morfologisia muutoksia, joita suurten etyleenipitoisuuksien tiedetään aiheuttavan, ja jotka osoittavat yhteytystuotteiden käytön tehokkuuden heikkenemistä juuriston rakentamisessa, kuten esimerkiksi ju urten ominaispituuden väheneminen. Tämä ajatus osoittautui vain osittain oikeaksi. Maan tiivistämisen ja hapenpuutteen aiheuttamia muutoksia juurissa tutkittiin astiakokeessa, jossa ohraa kasvatettiin hietamaassa. Pääosan ohran juurten morfologisista muutoksista aiheutti todennäköisesti maan mekaanisen vastuksen kasvu, esimerkiksi maan tiivistäminen lisäsi juurten paksuutta, ellei maa ollut märkä. Samoin hyvin ilmastetun (10-20 % O2 maan ilmassa), löyhän maan syvimmässä kerroksessa juuret olivat paksumpia ja ominaispituudeltaan lyhyempiä tai ominaistilavuudeltaan suurempia kuin pintakerroksessa, mikä epäilemättä johtui syvimmän kerroksen suuremmasta mekaanisesta vastuksesta. Löyhässä, kosteassa maassa (ilmahuokoisuus >12 %) hapenpuute (0-2 % O2 maan ilmassa) esti juurten kasvun mutta ei muuttanut juurten morfologiaa.
 
Collections
  • Agricultural and Food Science [531]
jukuri@luke.fi | Yhteydenotto | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisutyyppitJulkaisuajatUusimmatAsiasanatSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
jukuri@luke.fi | Yhteydenotto | Saavutettavuusseloste