Saltiness of coarsely ground cooked ham with reduced salt content
Ruusunen, Marita; Särkkä-Tirkkonen, Marjo; Puolanne, Eero (2001)
Ruusunen, Marita
Särkkä-Tirkkonen, Marjo
Puolanne, Eero
Julkaisusarja
Agricultural and Food Science in Finland
Volyymi
10
Numero
1
Sivut
27-32
Maatalouden tutkimuskeskus MTT Agrifood Research Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
2001
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201604069117
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201604069117
Tiivistelmä
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää kuinka paljon kinkkuleikkeen suolapitoisuutta voi alentaa ilman vaikutusta tuotteen aistittavaan suolaisuuteen. Kinkkuleikkeet valmistettiin karkeaksi hienonnetusta sianlihasta. Suolapitoisuudet olivat 1,1, 1,4, 1,7, 2,0, 2,3 ja 2,6 % ja valmistuksessa käytettiin fosfaattia. Tutkimuksessa määritettiin painotappio kypsennyksen aikana. Kinkkuleikkeiden suolaisuus suhteessa referenssikinkkuleikkeeseen arvioitiin aistinvaraisesti käyttäen graafista jana-asteikkoa (välimatka-asteikko). Referenssikinkkuleikkeen suolapitoisuus oli 1,7 %. Painotappio oli 1,1 %:n suolalisällä valmistetussa kinkkuleikkeessä suurempi kuin muissa kinkkuleikkeissä. Kinkkuleike, jossa oli 1,7 % suolaa arvioitiin yhtä suolaiseksi kuin kinkkuleikkeet, joissa oli 2,0 ja 2,3 % suolaa, mutta suolaisemmaksi kuin kinkkuleikkeet, joissa oli 1,1 ja 1,4 % suolaa. Kinkkuleike, jossa oli 2,6 % suolaa oli suolaisin, mutta ei eronnut merkitsevästi kinkkuleikkeistä, joissa oli 2,0 tai 2,3 % suolaa. Tämän tutkimuksen tulokset osoittavat, että kinkkuleikkeen suolapitoisuuden voi alentaa 1,7 %:iin ilman, että aistittu suolaisuus oleellisesti heikkenee.