Hyppää sisältöön
Hakuohjeet
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • På svenska
  • In English
  • Henkilökunnan kirjautuminen
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Agricultural and Food Science
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Agricultural and Food Science
  • Näytä viite

Timing of primary growth harvest affects the yield and nutritive value of timothy-red clover mixtures

Rinne, Marketta; Nykänen, Arja (2000)

 
Avaa tiedosto
afsf9_121.pdf (886.6Kt)
Lataukset 


Rinne, Marketta
Nykänen, Arja

Julkaisusarja
Agricultural and Food Science in Finland

Volyymi
9

Numero
2

Sivut
121-134


Agricultural Research Centre of Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
2000
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201604069088
Tiivistelmä
Kasvuajan jakamisen vaikutuksia ensimmäisen ja toisen sadon kesken tutkittiin Juvalla kahtena vuonna luonnonmukaisesti viljeltyyn seosnurmeen, jonka pääkasvilajeja olivat timotei ja puna-apila. Ensimmäinen sato korjattiin kolmena eri aikana ja jälkikasvu samana päivänä elokuun lopussa. Kuiva-ainesato kasvoi ensimmäisessä sadossa 116 kg/ha päivässä, kun korjuuta siirrettiin myöhäisemmäksi, mutta vastakkainen kehitys jälkikasvussa korvasi sen osittain. Korjuuaika ei vaikuttanut eri satojen kasvilajikoostumukseen, mutta puna-apilan osuus oli huomattavasti pienempi ensimmäisessä sadossa (28 %) toiseen satoon verrattuna (71 %). Koko kesän painotetussa nurmisadossa puna-apilan osuus pieneni 46:sta 35 %:iin, kun ensimmäisen sadon korjuuta siirrettiin myöhäisemmäksi. Sekä timotein että puna-apilan ravitsemuksellinen arvo huononi ensimmäisen sadon kasvun edetessä, mutta timotei huononi nopeammin kuin puna-apila. Sulavan orgaanisen aineen pitoisuus kuiva-aineessa pieneni timoteissä 5,6 g/kg ja puna-apilassa 2,6 g/kg päivässä. Muutokset jälkikasvussa olivat vastakkaisia. Ensimmäisen sadon kehityslinjat näkyivät kuitenkin selvästi myös koko kesän painotetussa sadossa, koska ensimmäisen sadon osuus koko sadosta oli keskimäärin 68 % ja ensimmäisen sadon laatu vaihteli enemmän kuin toisen sadon. Tehoisan lämpösumman yhteys nurmikasvien D-arvoon alkukesällä oli selvä, joten lämpösumman hyödyntäminen nurmen korjuuajan valinnassa vaikuttaa mahdolliselta.
 
Collections
  • Agricultural and Food Science [531]
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisutyyppitJulkaisuajatUusimmatAsiasanatSivukartta
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus