Association between protein feeding and reproductive efficiency in the dairy cow: specific emphasis on protein feeding in Finland
Shingfield, Kevin John; Jokela, Marjatta; Kaustell, Kaisa; Huhtanen, Pekka; Nousiainen, Juha (1999)
Shingfield, Kevin John
Jokela, Marjatta
Kaustell, Kaisa
Huhtanen, Pekka
Nousiainen, Juha
Julkaisusarja
Agricultural and Food Science in Finland
Volyymi
8
Numero
4-5
Sivut
365-392
Agricultural Research Centre of Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
1999
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201604069060
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201604069060
Kuvaus
Special issue. To mark the 90th anniversary of the scientific agricultural society of Finland
Tiivistelmä
Tässä kirjallisuustutkimuksessa on tarkasteltu valkuaisruokinnan ja hedelmällisyyden välistä yhteyttä lypsylehmillä. Julkaistun aineiston perusteella valkuaisruokinnan vaikutus hedelmällisyyteen vaihtelee. Hedelmällisyyden parametreinä käytettiin tyhjäpäivien määrää, siemennysten määrää tiineyttä kohti ja tiinehtymisprosenttia. Vaihtelevat tulokset voivat johtua erilaisista koejärjestelyistä, tilastollisista analyysimenetelmistä, havaintojen määrästä (usein liian pieni hedelmällisyyden mittaamiseksi luotettavasti), kohdun terveydentilasta, lehmän iästä, poikimiskertojen määrästä, lehmien hoidosta ja ravintoaineiden saannista. Liian runsaan valkuaisruokinnan aiheuttamaan heikentyneeseen hedelmällisyyteen liittyy usein kudosten urea- ja ammoniakkipitoisuuden nousu,mikä huonontaa lisääntymiselinten fysiologista toimintaa, muuttaa hormonien eritystä tai lisää negatiivista energiatasetta poikimisen jälkeen. Vuoden 1993 tarkkailuaineistojen (16 051 karjaa) analysointi osoitti, että maidontuotannon optimi saavutettiin rehuannoksen raakavalkuaispitoisuuden ollessa 180 g/kg kuiva-ainetta (ka) hedelmällisyysparametrien pysyessä lähes ennallaan. Tutkittaessa tankkimaidon ureapitoisuuden vaikutusta hedelmällisyyteen 5 437 tilan aineistossa havaittiin, että tilojen väliset erot maidon ureapitoisuudessa eivät vaikuttaneet hedelmällisyyteen. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että rehuannoksen raakavalkuaispitoisuuden nostaminen 150:stä 170 g:aan/kg ka lisää maidontuotantoa huonontamatta merkittävästi hedelmällisyyttä.