Luke
 

Relationship of breast fillet deboning time to shear force, pH, cooking loss and color in broilers stunned by high electrical current

Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
1996
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Koesarjan avulla määritettiin broilerin rintafileen (M. pectoralis) irroitushetken suhdetta lihan laatuun. Laadun mittareina käytettiin leikkausvoimaa (objektiivinen mureusmääritys), pH:ta, tuoreen lihan väriä ja keittohävikkiä. Kaikki koelinnut prosessoitiin suomalaisessa siipikarjateurastamossa, jossa käytettiin korkeaa tainnutusjännitettä ja -virtaa sekä ilmajäähdytystä. Nämä ovat nykyaikaisen eurooppalaisen siipikarjan prosessointilinjan tyypillisiä piirteitä, ja poikkeavat vastaavasta pohjoisamerikkalaisesta käytännöstä. Muunnetun Mitscherlichin vastemallin avulla analysoiduista pH-tuloksista nähtiin, että pH-arvot saavuttivat lopullisen arvonsa 5,77 h postmortem, kun 95% asymptoottinen luotettavuusväli oli 5,72-5,81 h postmortem. Leikkausvoimatulokset analysoitiin logistisella mallilla. Niistä voitiin todeta, että broilerin ruhot tulee varastoida kokonaisina vähintään 10,58 h ennen fileiden irroitusta, jotta voidaan varmistaa, että yli 95% fileistä alittaa leikkausvoiman 8,0 kg/g. Koska hyväksyttävä mureustaso vaihtelee maantieteellisestä alueesta ja kuluttajaryhmästä riippuen, sen raja tulee määrittää tapauskohtaisesti vastaamaan markkinoiden vaatimuksia. Rintafileen irroitushetki ei vaikuttanut tuoreen fileen väriin eikä keittohävikkiin.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural and Food Science in Finland

Volyymi

5

Numero

1

Sivut

Sivut

49-55

ISSN

1239-0992

DOI

Saavutettavuusominaisuudet

Ei tietoa saavutettavuudesta