Luke
 

Drought response of modern and old oat lines in greenhouse and long-term field trials

Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
1997
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Kuvaus

Research Note

Tiivistelmä

Kasvinjalostus ja tutkimus kaipaavat nopeita ja yksinkertaisia menetelmiä kuivuudensiedon arvioimiseksi. Tutkimuksessa verrattiin vanhojen (laskettu kauppaan ennen vuotta 1970) ja uusien kauralajikkeiden kuivuudenkestävyyttä monivuotisten peltokokeiden ja kolmen kasvihuonekokeen perusteella. Peltokokeissa kunkin lajikkeen jyväsato laskettiin suhdelukuna mittarilajikkeisiin. Kokeet jaettiin eri ryhmiin touko-kesäkuun sademäärän perusteella ja kullekin ryhmälle laskettiin suhdeluvun keskiarvo. Touko-kesäkuun sademäärän vaikutusta lajikkeiden suhteelliseen jyväsatoon kuvattiin käyrillä. Kasvihuonekokeissa kauralajikkeet altistettiin kuivuudelle pensomisvaiheessa tai röyhylle tulon yhteydessä. Lajikkeiden herkkyyttä reagoida kuivuuteen verrattiin fysiologisten ominaisuuksien perusteella lasketuista indekseistä (kuivuusstressioloissa saatu tulos jaettuna kontrollikoejäsenen tuloksella). Mitä enemmän indeksi poikkesi arvosta yksi, sitä voimakkaammin kyseinen lajike reagoi kuivuuteen. Peltokokeet osoittivat, että useat uudet lajikkeet reagoivat vanhoja herkemmin alkukesän kuivuuteen. Virma ja Sisu olivat poikkeuksia. Kasvihuonekokeiden perusteella vanhojen ja uusien lajikkeiden erottelu oli vaikeaa ja suuntaus näytti olevan jopa päinvastainen kuin peltokokeissa. Kasvihuonekokeessa kaurat kasvatettiin 7,5 litran purkeissa, jolloin syväjuurisuus kuivuudensietomekanismina jäi huomiotta. Myös peltokokeista saatu tieto lajikkeiden reagoinnista alkukesän sademäärään saattaa olla harhainen, koska sademäärän lisäksi useat muut tekijät vaikuttavat sadontuottoon. Koeaineiston tuleekin olla laaja luotettavan käsityksen saamiseksi, mikä usein rajoittaa jalostusaineiston kuivuuden siedon arvioimista. Näistä syistä tässä tutkimuksessa käytettyjä yksinkertaisia menetelmiä ei voida suositella käytettäväksi lajikkeiden kuivuusherkkyyden selvittämiseksi.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural and Food Science in Finland

Volyymi

6

Numero

2

Sivut

Sivut

199-205

ISSN

1239-0992

DOI

Saavutettavuusominaisuudet

Ei tietoa saavutettavuudesta