Luke
 

Supply of nutrients and productive responses in dairy cows given diets based on restrictively fermented silage

Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
1998
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on selvittää ravintoaineiden saantiin ja maidontuotantoon vaikuttavia tekijöitä ruokinnan perustuessa runsaaseen säilörehun käyttöön. Suomessa rajoittuneesti käynyt säilörehu on maidontuotannon perusta. Nurmisäilörehun viljaa suurempi satopotentiaali ja pienemmät sääriskit, lyhyt laidunkausi sekä pohjoisilla leveysasteilla kasvaneen nurmirehun hyvä sulavuus ovat edistäneet säilörehuun perustuvan ruokintasysteemin kehittämistä. Nurmen korjuuhetken kehitysaste on tärkein rehuannoksen sulavuuteen vaikuttava tekijä. Sen sijaan väkirehun määrä ja valkuaispitoisuus vaikuttavat sulavuuteen yleensä vähän. Säilörehun syöntiin vaikuttavat sekä rehun sulavuus että käymislaatu. Rajoittuneesti käynyt säilörehu tuottaa pötsissä runsaasti mikrobivalkuaista, mutta niukka propionihapon tuotanto pötsissä voi rajoittaa mikrobivalkuaisen hyväksikäyttöä maitovalkuaisen tuotannossa. Väkirehun määrän lisäyksellä saadut tuotosvasteet ovat melko pieniä etenkin, kun väkirehun päivittäinen käyttömäärä ylittää 10 kg. Korkea säilörehun syönnin korvaussuhde, rehun sulatuksen negatiiviset yhdysvaikutukset ja energian siirtyminen kudosvarastoihin selittävät lisäväkirehun huonoa tuotosvastetta. Rypsirehuina annettu valkuaistäydennys on poikkeuksetta lisännyt maitovalkuaisen tuotantoa, mutta lehmien tuotostaso, säilörehun valkuaispitoisuus, väkirehun määrä tai lypsykauden vaihe ei näytä vaikuttavan tuotosvasteiden suuruuteen. Uusi valkuaisjärjestelmä ennustaa tuotosvasteet tavallisimmilla dieeteillä erittäin hyvin. Sen sijaan lisävalkuaisen korkea hyväksikäyttö (noin 0,50) viittaa siihen, että valkuaisen hyväksikäyttö on erittäin tehokasta ja nykyiset valkuaisen ruokintasuositukset ovat todennäköisesti liian pienet.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural and Food Science in Finland

Volyymi

7

Numero

2

Sivut

Sivut

219-250

ISSN

1239-0992

DOI

Saavutettavuusominaisuudet

Ei tietoa saavutettavuudesta