Hyppää sisältöön
Hakuohjeet
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • På svenska
  • In English
  • Henkilökunnan kirjautuminen
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Agricultural and Food Science
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Agricultural and Food Science
  • Näytä viite

Viruses and their significance in agricultural and horticultural crops in Finland

Tapio, Eeva; Bremer, Katri; Valkonen, Jari P.T. (1997)

 

Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.


Tapio, Eeva
Bremer, Katri
Valkonen, Jari P.T.

Julkaisusarja
Agricultural and Food Science in Finland

Volyymi
6

Numero
4

Sivut
323-336


Agricultural Research Centre of Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
1997
Näytä kaikki kuvailutiedot

Kuvaus

Review
Tiivistelmä
Intensiivinen kasvivirustutkimus alkoi Suomessa vasta n. 40 vuotta sitten, vaikka virusten tartuttamista viljelykasveista on dokumentoituja havaintoja yli 60 vuoden ajalta. Suomen maanviljelyssä tapahtui suuria muutoksia toisen maailmansodan jälkeen. Maatiloilla ja puutarhaviljelmillä erikoistuttiin tiettyihin viljelykasveihin, minkä seurauksena virustautiongelmat pahenivat. Tiedot viruksista ja niiden torjunnasta olivat puutteellisia eikä viruksetonta lisäysaineistoa ollut käytettävissä suvuttomasti lisättävistä lajeista. Siten 1950- ja 1960-luvuilla tutkimus keskittyi virusten ja niitä siirtävien vektorien (hyönteiset, ankeroiset, sienet) kartoittamiseen ja torjuntamenetelmien kehittämiseen. Viljojen ja heinien virustutkimus sai merkittävän sysäyksen Pohjanmaalla 1950-luvulla esiintyneestä kaurantuhosta. Tauti todettiin kaskaslevintäisen kauran kääpiökasvuviruksen aiheuttamaksi ja torjuttiin lopettamalla heinän viljely kauran aluskasvina, jolloin virusta kantavien ja heinissä talvehtivien kaskaantoukkien määrä väheni. Ohran kääpiökasvuvirus (BYDV) on nykyisin tärkein vilja- ja heinäkasvien viruksista ja aiheuttaa epidemioita viljoissa niinä vuosina, jolloin kirvoja (erityisesti tuomikirvoja) on runsaasti. Epidemioita pystytään kuitenkin ennustamaan kirvapopulaatioiden kehittymistä seuraamalla. Perunanvirusten merkitys väheni, kun terveen siemenperunan tuotanto käynnistyi v. 1976 perustetusa Siemenperunakeskuksessa. Kirvalevintäinen peruan Y-virus (PVY) sekä kuorirokkosienen levittämä perunan maltokaarivirus (PMTV) ovat kuitenkin yhä merkittäviä taudinaiheuttajia perunaviljelmillä. Virusten aiheuttamia tappioita marjantuotannossa ja koristekasvien viljelyssä on merkittävästi vähentänyt terve lisäysaineisto, jota tuotetaan v. 1976 toimintansa aloittaneella Laukaan tutkimus- ja valiotaimiasemalla. Vihanneskasveista tomaatti ja sipulit ovat olleet virusten pahoin vaivaamia. Tomaatin virustautien merkitys väheni hygienian parantuessa kasvihuoneviljelyssä. Ryväs- ja valkosipuleista on tuotettu muutamia viruksettomia klooneja, mutta useimmilla tiloilla kasvustot ovat edelleen virusten saastuttamia. Tehostunut virusten tarkastus maahantuoduista kasveista vähensi monien kasvihuoneissa viljeltyjen koristekasvien, kuten krysanteemin ja neilikan, virustautisuutta 1980-luvulla. Kasvintarkastustoiminnalla on edelleen suuri merkitys uusien virustautien maahantulon estäjänä, sillä virusten luonnollinen levintä Suomeen Euroopan muilta viljelyalueilta on vähäistä Itämeren eristäessä maamme näistä alueista. Sen sijaan muutamat, kirvojen mukana pysyvästi leviävät virukset kulkeutuvat Suomeen ajoittain kirvojen kaukolevinnän yhteydessä.
 
Collections
  • Agricultural and Food Science [531]
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisutyyppitJulkaisuajatUusimmatAsiasanatSivukartta
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus