Hyppää sisältöön
Hakuohjeet
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • På svenska
  • In English
  • Henkilökunnan kirjautuminen
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Agricultural and Food Science
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Agricultural and Food Science
  • Näytä viite

HPLC analysis of vitamin B6 in foods

Ollilainen, Veli-Matti (1999)

 
Avaa tiedosto
afsf8_515.pdf (5.298Mt)
Lataukset 


Ollilainen, Veli-Matti

Julkaisusarja
Agricultural and Food Science in Finland

Volyymi
8

Numero
6

Sivut
515-619


Agricultural Research Centre of Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
1999
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201604069190
Tiivistelmä
B 6 -vitamiini (pyridoksiini) on vesiliukoinen vitamiini, joka esiintyy erilaisissa kemiallisissa muodoissa biologisissa materiaaleissa kuten eläinkudoksissa, kasvisolukoissa ja niitä sisältävissä elintarvikkeissa. Elimistössä B 6 -vitamiini edesauttaa monia biokemiallisia reaktioita mm. valkuaisaineiden ja glykogeenin aineenvaihdunnassa. Perinteisen vitamiinivaikutuksen lisäksi pyridoksiini saattaa liittyä mm. altistumiseen sydän- ja verisuonitaudeille. Tieteellistä näyttöä näistä uusista yhteyksistä ei kuitenkaan vielä ole saatu. Perinteisesti B 6 -vitamiini on määritetty elintarvikkeista mikrobiologisesti, jolloin pyridoksiini on vapautettu ns. sidotuista muodoista. Tässä työssä selvitettiin nestekromatografian (HPLC:n) soveltuvuutta B 6 -vitamiinin vapaiden ja sidottujen muotojen määrittämiseen elintarvikkeista. Kehitetyn menetelmän luotettavuus varmistettiin mm. Euroopan unionin järjestämissä laboratorioiden välisissä vertailututkimuksissa. Menetelmällä määritettiin 50 elintarvikenimikkeen eri B 6 -vitamiinimuotojen pitoisuudet. Runsaasti pyridoksiinia tai sen johdannaisia sisälsivät mm. liha ja sisäelimet (maksa ja munuaiset), kananmunan keltuainen ja hasselpähkinä. Kasviperäisten elintarvikkeiden B 6 -vitamiini koostui suurelta osin sidotuista glykosyloiduista vitamiinimuodoista. Niiden hyväksikäytettävyydestä elimistössä on varsin ristiriitaisia tietoja. Työssä saadut elintarvikkeiden B 6 -vitamiinitulokset liitetään Kansanterveyslaitoksen elintarvikkeiden koostumustietopankkiin ja niitä hyödynnetään mm. ravitsemussuunnittelussa. Työ osoitti olevan tarpeellista yhdenmukaistaa käytettäviä määritysmenetelmiä, jotta eri laboratorioissa saadut tulokset olisivat paremmin vertailukelpoisia. Tätä menetelmien yhtenäistämistä jatketaan mm. Euroopan Standardoimisliiton (CEN) työryhmissä.
 
Collections
  • Agricultural and Food Science [531]
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisutyyppitJulkaisuajatUusimmatAsiasanatSivukartta
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus