Kananmunan moninaiskäytön kehittäminen : kirjallisuuskatsaus
Aro, Heikki (1998)
Aro, Heikki
Julkaisusarja
Maatalouden tutkimuskeskuksen julkaisuja. Sarja A
Numero
35
Sivut
66 p
Maatalouden tutkimuskeskus
1998
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:951-729-513-8
http://urn.fi/URN:ISBN:951-729-513-8
Tiivistelmä
Kananmuna on eräs kaikkein edullisimmista ihmisravinnoksi sopivista elintarvikkeista. Se sisältää runsaasti korkealaatuista proteiinia, arvokkaita kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja. Tästä syystä kananmunaa käytettiinkin pitkään ravitsemuksellisena standardina, johon verrattiin muiden elintarvikkeiden ravintosisältöä. Munalla on monia elintarvikkeiden valmistuksen kannalta tärkeitä funktionaalisia ominaisuuksia (vaahtoutuvuus, emulgoituvuus, koaguloituvuus jne.) ja sitä voidaan säilyttää pitkähköjäkin aikoja sen "oman pakkauksen" ja sisällön antimikrobisten yhdisteiden ansiosta. Kuorikananmunan perinteisen elintarvikekäytön vähentyessä ovat tutkijat eri puolilla maailmaa ryhtyneet etsimään munalle vaihtoehtoisia käyttömuotoja. Tuotteistamisen mahdollisuuksia on monissa tutkimuslaboratorioissa selvitelty jo varsin pitkälle. Toistaiseksi kuitenkin vain muutama uusi sovellus on edennyt teollisen valmistuksen asteelle. Perimmäinen syy tähän lienee hyvin yksinkertainen: kananmunan tuotantoketjun eri osapuolet ovat kukin olleet tyytyväisiä kuorimunasta saamaansa katteeseen. Halua uusien innovaatioiden hyödyntämiseen ovat lisäksi vähentäneet huonot kokemukset aiemmista tuotteistamisyrityksistä: kananmunajalosteet eivät ole saavuttaneet suuren yleisön suosiota. Mahdolliset uudet kananmunatuotteet eivät kuitenkaan enää rajoitu pelkkään elintarvikekäyttöön. Hyödyntäjiä voisivat olla elintarviketeollisuuden ohella ainakin lääketiede ja lääkeaineteollisuus, kosmetiikkateollisuus, ravitsemustiede, erityisravintovalmiste-teollisuus sekä muut bioteknologiaa hyödyntävät teollisuudenhaarat. Mikäli jotain osaa munaraaka-aineesta ei pystytä em. sovelluksissa hyödyntämään, voidaan se mahdollisesti ohjata rehuteollisuuden tarpeisiin. Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn säilyttäminen vaatii suomalaisen osaamisen täysimääräistä hyödyntämistä. Keskeinen rooli tämän tavoitteen saavuttamisessa on suomalaisella huipputeknologialla. Kotimainen kananmuna tarjoaa yhden potentiaalisen raaka-ainelähteen uusiin bioteknisiin sovelluksiin.