Elintarviketuotannon ja elintarvikemarkkinoiden riippuvuus tuonnista
Knuuttila, Marja; Vatanen, Eero; Jansik, Csaba; Niemi, Jyrki (2012)
Knuuttila, Marja
Vatanen, Eero
Jansik, Csaba
Niemi, Jyrki
Julkaisusarja
MTT Raportti
Numero
61
Sivut
51 s
MTT
2012
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-487-397-0
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-487-397-0
Tiivistelmä
Suomessa tuotetaan monia keskeisiä maatalousraaka-aineita - viljaa, lihaa, maitoa, munia, vihanneksia ja marjoja. Kun Suomessa sijaitseva elintarviketeollisuus jalostaa nämä raaka-aineet elintarvikkeiksi, on kyse ns. Suomessa tuotetusta eli kotimaisesta ruoasta. Kotimaisen tuotannon ja kulutuksen suhteeseen perustuvat luvut kansallisesta omavaraisuudesta osoittavat, että Suomessa tuotetaan peruselintarvikkeita lähes kulutusta vastaavasti. Elintarvikkeiden tuotantoketjuun sisältyvien tuontipanoksien huomioon ottaminen kertoo kuitenkin omavaraisuuslukuja totuudenmukaisemmin elintarvikemarkkinoiden ja tuotannon kotimaisuusasteesta ja niiden riippuvuudesta tuonnista. Tässä tutkimuksessa johdetaan elintarvikemarkkinoiden tuontiasteen ja elintarviketuotannon tuontipanosasteen mittaustavat sekä selvitetään elintarvikeketjun eri alojen välittömät ja välilliset tuontipanosten määrät Suomessa vuosina 2003-2008. Elintarviketuotannon ja elintarvikemarkkinoiden tuontiasteesta ei ole ollut aiemmin käytettävissä yksiselitteistä tutkimustietoa. Kotimaisen elintarviketuotannon tuontipanosasteen ja elintarvikemarkkinoiden tuontiasteen laskemisen tuloksia voidaan käyttää esimerkiksi huoltovarmuuden turvaamisen määrittelyyn. Myös normaalitilanteissa tuontiasteet ovat keskeisiä käsitteitä ja mittareita arvioitaessa elintarviketuonnin ja panostuonnin korvattavuutta kotimaisilla tuotteilla. Elintarvikeketjun toimialojen tuontipanosasteen selvittämisessä tutkimusmenetelmänä käytetään panos-tuotosmenetelmän tuotosmallia ja toteutuksessa hyödynnetään Tilastokeskuksen (TK) koko maan panos-tuotosaineistoja, Tullin ulkomaankauppatilastoja sekä aiemmin tehtyjä selvityksiä elintarvikesektorin huoltovarmuudesta. Käytetyssä koko maan panos-tuotosaineistossa maataloutta analysoidaan neljän ja elintarviketeollisuutta yhdeksän toimialan tarkkuudella vuosina 2003-2007. Vuoden 2008 aineistossa maatalouden toimialoja on vain yksi ja elintarviketeollisuuden toimialoja kymmenen. Elintarvikemarkkinoiden kokonaistuonti oli vuonna 2008 yhteensä 6 806 milj. euroa, josta valmiselintarvikkeita oli 1 928 milj. euroa ja elintarviketoimialojen sisäistä panostuontia 4 878 milj. euroa. Elintarvikealojen tuotannossaan tarvitsema eli Suomessa valmistettavien elintarvikkeiden panostuonti on siten yli kaksi kertaa valmiselintarvikkeiden tuontia suurempi. Elintarvikemarkkinoiden kokonaistuontiaste nousi vuoden 2003 19,7 prosentista 25,2 prosenttiin vuonna 2008. Toisin sanoen tämä tarkoittaa sitä, että Suomessa myytävien elintarvikkeiden kotimaisuusaste oli vuonna 2008 noin 75 prosenttia ja noin viisi prosenttiyksikköä pienempi vuonna 2003. Valmiselintarviketuonnin osuus elintarvikemarkkinoiden kokonaisarvosta oli 7 prosenttia ja elintarviketoimialojen panostuonnin osuus 18 prosenttia vuonna 2008. Tutkimuksessa laskettu panostuonti sisältää kaikki sellaiset tavarat ja palvelut, joiden käyttö on tuotantotoiminnassa kertaluonteista. Se ei huomioi pitkäkestoisten eli investointihyödykkeiden tuontia. Tutkimuksessa johdettiin myös eri elintarviketoimialojen tuontipanosasteet, jotka paljastavat kuinka riippuvaista suomalainen elintarviketuotanto on tuontipanoksista. Kaikkien elintarviketoimialojen yhteinen tuontipanosaste on elintarvikemarkkinoiden tuontiastetta pienempi, koska elintarviketoimialojen tuontiin ei sisälly valmiselintarviketuontia. Tulosten mukaan kaikkien elintarviketoimialojen tuontipanosaste nousi vuoden 2003 13,5 prosentista 18 prosenttiin vuoteen 2008 mennessä. Tämä tarkoittaa, että Suomessa valmistettujen elintarvikkeiden kotimaisuusaste oli vuonna 2008 noin 82 prosenttia, mitä voidaan pitää varsin korkeana. Suomalainen elintarviketuotanto perustuu näin olleen edelleen pääosin kotimaisiin panoksiin, joskin tuonti sisältää elintarviketuotannolle välttämätöntä panostuontia. Lähes kaikkien elintarviketoimialojen tuontipanosasteet ovat nousseet vuosina 2003-2008. Nousua selittää pääsääntöisesti se, että toimialojen panostuonnin arvot kasvoivat enemmän kuin tuotosten arvot. Vuonna 2008 elintarviketoimialojen tuontipanosaste vaihteli kasvi- ja eläinöljyjen ja -rasvojen valmistuksen noin 47 prosentista maatalouden 17 ja elintarvikekaupan 13 prosenttiin. Eniten tuotiin kemikaaleja ja kemiallisia tuotteita, kaivostoiminnan ja louhinnan tuotteita sekä maataloustuotteita. Maatalouden tuontipanosasteet Suomessa ovat vertailumaita Tanskaa ja Saksaa selvästi alemmat. Elintarviketeollisuuden tuontipanosasteissa ero Tanskaan on selvä mutta Saksaan pieni. Tuontipanokset ovat hyvin samankaltaisia tuotteita kuten kemikaaleja, energiaa ja maataloustuotteita.
Collections
- MTT Raportti [186]