Teurastamoista saatavien sivujakeiden uudet prosessointimenetelmät ja hyötykäyttökohteet : Hyötyteuras-hankkeen 2009-2011 loppuraportti
MTT
2012
Pysyvä osoite
URI
Tiivistelmä
Teurastamot tuottavat runsaasti sivujakeita, Suomessa n. 240 000 tonnia vuodessa. Teurasveri-ja lihaluujakeita muodostuu eniten ja ne sisältävät runsaasti mielenkiintoisia, ravitsemuksellisesti ja taloudellisesti arvokkaita aineosia hyödynnettäviksi elintarvikkeissa ja muissa valmisteissa. Tämän hankkeen tavoitteena oli tuottaa kaupallisia tuotejakeita teurasverestä ja luujakeista sekä saavuttaa materiaalien mahdollisimman kokonaisvaltainen hyödyntäminen yhdistämällä eri käsittelyprosesseja. Projektissa onnistuttiin erottamaan kalvotekniikoilla ja entsymaattisella hydrolyysillä mielenkiintoisia tuotejakeita (plasmakonsentraatti, seerumikonsentraatti, luusta erotettu proteiinijae). Alustavien käyttösovellustestien perusteella nämä jakeet soveltuvat esim. makkara- ja kinkkutuotteisiin. Materiaalien kokonaisvaltainen hyödyntäminen vaikuttaa positiivisesti myös toiminnan ympäristövaikutuksiin, mikä todettiin mm. plasmakonsentraattituotannon LCA-tarkastelun tuloksena. Tässä projektissa selvitetyillä kokonaisprosesseilla ja tuotteilla todettiin saavutettavan monia hyötyjä, mutta ne eivät vaikuta olevan vielä liiketaloudellisesti perusteltuja, jotta päästäisiin teollisiin investointeihin. Projektin tulosten vieminen käytäntöön vaatii vielä isomman mittakaavan, jopa teollisuusmittakaavan prosessikehitystä, mitä toisaalta olisi hyvä päästä toteuttamaan mahdollisimman pian, jotta on tuotantovalmiuksia, kun markkinat avautuvat.
ISBN
OKM-julkaisutyyppi
D4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys
Julkaisusarja
MTT Raportti
Volyymi
Numero
62
Sivut
27 s
ISSN
1798-6419