Luomututkimusta maamikrobeista aluetalouteen : MMM:n Luomututkimusohjelman 2003-2006 loppuraportti
MTT
2008
Pysyvä osoite
URI
Tiivistelmä
Maa- ja metsätalousministeriön luomututkimusohjelmassa 2003 2006 toteutettiin 15 tutkimushanketta, jotka tuottivat tietoa koko luonnonmukaisen maaja elintarviketalouden tuotantoketjusta. Tutkimusohjelma osoitti, että luomutuotannon ongelmien ratkaiseminen edellyttää monitieteistä tutkimusta. Luomutuotannon perustana toimivat kasvinvuorotus ja hidasliukoiset ravinteet osoittivat vaikuttavuutensa. Kasvitautiongelmat pahenevat ilman viljelykiertoa. Pitkään luomuviljelyssä olleeseen maahan kehittyy kasvien terveyttä edistävä mikrobikanta ja palkokasvien typensidontakyky toimii tehokkaasti. Karjatilojen ja kasvinviljelytilojen välinen, viljelykierron tasolla toimiva, yhteistyö lisää luomun ravinteidenkäytön tehokkuutta. Lannoitteena käytettävä lihaluujauho on hyvä luomupeltojen lannoite. Yhdyskuntien kompostoitu biojäte soveltuu ravinteita kierrättävään lannoitustapaan, mutta luomupelloille levitys vaatii vielä hyväksytyn erilliskeräilyn järjestämistä. Apilaa sisältävä nurmirehu lisää lypsylehmien maitotuotosta ja on hyvä rehu myös lihanautojen kasvatuksessa. Apilarehu vaikuttaa luomumaidon rasvan koostumukseen myönteisesti, mistä hyötyy myös ihminen. Nautojen ja lampaiden yhteislaidunnus hyödyntää nurmea uudella tavalla. Tutkimusten perusteella luonnonmukainen tuotantotapa ei lisää naudanlihan ja kananmunien elintarviketurvallisuusriskejä. Kotimaisen luomu- ja lähiruoan käyttö kiinnostaa niin kuluttajia kuin kunnallisia ruokapalveluja. Julkisuuskuva on hyvin myönteinen, ja käytön esteenä ovat lähinnä tuotteiden hinta ja saatavuus. Tuotteiden saatavuus helpottuisi lisäämällä elintarvikeketjun toimijoiden välistä vuorovaikutusta. Luomu- ja lähiruoan kulutus vaikuttaa myös aluetaloudellisesti. Paikallinen ruokatalous tarjoaa monille maataloudesta ja elintarviketeollisuudesta riippuville Suomen alueille merkittävän mahdollisuuden luoda yrityksiä ja työpaikkoja sekä säilyttää olemassa olevia maaseudun työpaikkoja. Luomutuotanto voi olla taloudellisesti kannattavaa, kun myyntituotteiden määrä ja laatu, tuotantoon panostettu työmäärä sekä erityistukien saanti ovat kunnossa. Luomutuotantoa ja luomutuotteiden kulutusta on tuettava yhteiskunnan toimin, koska tuotannosta on yhteiskunnallista hyötyä yhteisen elinympäristön hoitamisen muodossa.
ISBN
978-952-487-161-7
OKM-julkaisutyyppi
D4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys
Julkaisusarja
Maa- ja elintarviketalous
Volyymi
Numero
117
Sivut
71 s
ISSN
1458-5073
DOI
Saavutettavuusominaisuudet
Ei tietoa saavutettavuudesta