Luke
 

The effect of chloride and nitrogen on nitrate accumulation and yield in beetroot (Beta vulgaris var. conditiva)

Agricultural Research Centre of Finland, The Scientific Agricultural Society of Finland, The Finnish Society of Dairy Science|Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
1992
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Vihannesten korkeat nitraattipitoisuudet ovat terveydelle haitallisia, koska nitraatti voi muuttua nitriitiksi aiheuttaen methemoglobinemiaa tai karsinogeenisiksi nitrosoamiineiksi. Pinaatti, salaatit, retiisi ja punajuurikas sisältävät yleensä runsaasti nitraattia. Astia- ja kenttäkokeessa seurattiin eri kloridi- ja typpilannoitustasojen vaikutusta punajuurikkaan nitraattipitoisuuteen, satoon ja kuiva-ainepitoisuuteen. Sulfaattilannoitusta verrattiin kloridilannoitukseen. Punajuurikkaiden nitraattipitoisuus laski huomattavasti kasvukauden aikana. Runsas typpilannoitus lisäsi satoa ja nitraatin kertymistä molemmissa kokeissa. Astiakokeessa myös kloridin lisäys kohotti satoa. Typpilannoitus laski kuiva-ainepitoisuutta kenttä- ja astiakokeessa, mutta kloridi alensi kuiva-ainepitoisuutta vain kenttäkokeessa. Kloridi vähensi merkitsevästi nitraatin kertymistä kasvukauden puolivälissä astiakokeessa. Kenttäkokeessa kloridi laski nitraattipitoisuutta myös kasvukauden puolivälissä, pian oulunsalpietarina annetun täydennystyppilannoituksen jälkeen. Kloridi näyttääkin vähentävän nitraatin kertymistä punajuurikkaalla vain juurikkaan aikaisessa kehitysvaiheessa, kun nitraatti ei ole ainoa typen lähde maassa.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural Science in Finland

Volyymi

1

Numero

3

Sivut

Sivut

351-360

ISSN

0789-600X

DOI