Luke
 

The nutritive value of industrial by-products for poultry

Agricultural Research Centre of Finland, The Scientific Agricultural Society of Finland, The Finnish Society of Dairy Science|Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
1992
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Pääasiassa viljaperäisten tuotteiden muuntokelpoisen energian (ME) pitoisuutta ja sulavuutta tutkittiin täyskasvuisilla kukoilla tehdyillä määrityksillä. Menetelmänä oli tavallinen ulosteiden kokonaiskeräilyyn perustuva erotusmenetelmä. Rankkijauhojen, joissa oli raakavalkuaista (rv) 29-41 ja raakakuitua (rk) 7.3-16 % kuiva-aineesta, typpikorjattu näennäinen (AMEn ) ja todellinen (TMEn) ME-arvo olivat vastaavasti 7.85-11.8 ja 8.08-12.0 MJ/kg ka. Korkeimmat arvot todettiin kuoritusta ohrasta saaduissa rankkijauhoissa. Valkuaisen sulavuus vaihteli välillä 62-83 ja hiilihydraattien 25-50 %. Matalimmat hiilihydraattien sulavuusarvot olivat kokonaisesta ohranjyvästä peräisin olevissa rankkijauhoissa. Tulosten perusteella varsinkin kuoritusta ohrasta saatuja rankkijauhoja voidaan pitää tyydyttävinä energian lähteinä siipikarjan rehuihin. Yhdistetystä etanoli-tärkelysprosessista saadut viljanvalkuaistuotteet ohravalkuainen (rv 38 %), kauravalkuainen (rv 44 %) ja rankkivalkuainen (rv 58 %), samoin kuin kuorittu ohra ja kaura sisälsivät runsaasti ME: a, AMEn. 14.9, 18.6, 15.0, 14.2 ja 14.6 MJ/kg ka vastaavasti. Entsyymilisäys ei parantanut merkitsevästi kuoritun ohran ME-arvoa. Tärkkelysprosessin sivutuotteiden ohravalkuaisen (rv 27 %), ohraleseen ja ohramelassin sekä myllyteollisuuden sivutuotteen vehnärehujauhon AMEn -arvot olivat vastaavasti 13.3, 8.52, 13.5 ja 10.6 MJ/kg ka. Alhaisimmat AMEn -arvot todettiin vehnänleseissä (6.09), kuivatussa perunapulpassa (6.23) ja mallasiduissa (6.01).

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural Science in Finland

Volyymi

1

Numero

2

Sivut

Sivut

203-210

ISSN

0789-600X

DOI