Luomu ja turve lisäävät mansikan satoa
Maaseudun Tulevaisuus
2002
Pysyvä osoite
URI
Tiivistelmä
MTT:ssä on havaittu, että luonnonmukaisesti tuotettujen mansikoiden sato on parhaimmillaan 20 % suurempi kuin tavanomaisesti tuotettujen. Turpeen lisäys luomupellolle suurentaa satoja vielä entisestään. Selityksenä lienee luomupellon hyvä kasvukunto ja korkea biologinen aktiivisuus. Suomessa mansikanviljely elää suurten mullistusten aikaa. Vanhat tutut lajikkeet saavat väistyä ja viljelyä tehostetaan tihkukastelulla ja tiheäistutuksilla. Uudet menetelmät ovat myös lyhentäneet mansikan viljelykiertoa. Silti Suomessa tuskin koskaan päästään yksivuotiseen mansikanviljelyyn, joka on yleistä Etelä-Euroopassa. Mansikkamaan kasvukunto on meillä edelleen tärkeä, jotta hyvä sato voidaan varmistaa vuodesta toiseen. Viime vuosina on alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota myös viljelymaan biologisiin ominaisuuksiin. Usein on kysytty, onko luomupellon kasvukunto parempi kuin tavanomaisesti hoidetun pellon. Tähän kysymykseen on haettu vastausta useissa tutkimuksissa, mutta tulokset ovat olleet ristiriitaisia.
ISBN
OKM-julkaisutyyppi
D1 Artikkeli ammattilehdessä
Julkaisusarja
Koetoiminta ja käytäntö
Volyymi
59
Numero
4(16.12.2002)
Sivut
Sivut
5
ISSN
0355-0990
