Luke
 

Kylmä- ja lämpökäsittelyn vaikutus siemenperunan ominaisuuksiin

Maatalouden tutkimuskeskus
2000
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Maatalouden tutkimuskeskuksessa Jokioisissa tehtiin vuonna 1997 siemenperunan varastointikoe, jossa tutkittiin varastoinnin alussa tehdyn kylmä- ja lämpökäsittelyn vaikutusta siemenperunan ominaisuuksiin. Kokeen lajikkeet olivat Bintje, Asterix, Nicola ja Satu. Tavoitteena oli muuttaa perunan fysiologista kehitystä siten, että peruna voitaisiin käyttää siemeneksi jo aikaisin talven aikana. Toisaalta selvitettiin myös mahdollisuutta säilyttää peruna siemeneksi kelpaavana mahdollisimman pitkään, jopa alkusyksyyn asti. Kylmäkäsittely lyhensi perunan itämislepoa 16 27 vrk käsittelemättömään verrattuna. Sen vaikutus itämisen aikaistumiseen oli suurempi kuin lämpökäsittelyn. Lajikkeista Bintjen itämislepo oli lyhin ja Sadun muita lajikkeita pidempi. Kun peruna itämislevon päätyttyä itää, ituja muodostuu liian vähän, jotta peruna voitaisiin käyttää siemeneksi. Lämpökäsittely nopeutti perunan fysiologista kehitystä ja lisäsi itujen määrää kylmäkäsittelyä enemmän. Lämpökäsittelyn avulla lajikkeelle tyypillinen itujen määrä saavutettiin helmikuun aikana. Käsittelemättömän koejäsenen itujen lukumäärä oli normaali huhtikuun aikana. Lämpö- ja kylmäkäsittely lisäsivät perunan alkukehitystä ja paransivat perunan käyttömahdollisuutta siemeneksi, kun peruna istutetaan tavallista aikaisemmin. Molemmat käsittelyt lisäsivät perunan varsiston kasvua ja alkukehitystä voimakkaasti joulu-maaliskuun välisenä aikana. Syksyllä 1999 tehdyissä kokeissa todettiin, että siemenperuna säilyy käyttökelpoisena alkusyksyyn eikä fysiologiselta iältään liian vanhan siemenen tyypillisiä kasvuhäiriöitä esiintynyt.

ISBN

951-729-564-2

OKM-julkaisutyyppi

B1 Kirjoitus tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Maatalouden tutkimuskeskuksen julkaisuja. Sarja A

Volyymi

Numero

71

Sivut

Sivut

p. 16-20

ISSN

1238-9935

DOI