Luke
 

Removal of cholesterol during milk fat fractionation by supercritical carbon dioxide

Agricultural Research Centre of Finland, The Scientific Agricultural Society of Finland, The Finnish Society of Dairy Science|Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
1993
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Maitorasva koostuu pääosin (97-98 %) molekyylipainoltaan erilaisista triglyserideistä. Tämä antaa hyvät mahdollisuudet erilaisten fraktiointimenetelmien käytännön sovelluksiin, joista yksi on rasvan fraktiointi ylikriittistä hiilidioksidiuuttoa käyttäen. Maitorasva sisältää yhdisteitä, kuten aromiaineita, joita halutaan rikastaa, samoin kuin yhdisteitä, kuten kolesterolia, joka halutaan poistaa. Ylikriittinen uutto soveltuu sekä yhdisteiden rikastamiseen että poistoon. SC-C02 uuton käyttömahdollisuuksia on selvitetty pilot plant mittakaavassa. Viimeisimmissä kokeissa on keskitytty kolesterolin poistoon. Selvitysten mukaan yli 99 % maitorasvan kolesterolista voidaan poistaa maitorasvasta varustamalla uuttojärjestelmä ko lesterolia adsorboivalla silikageeli-kolonnilla. Rasva uutettiin vakiopaineessa, 320 bar, ja vakiolämpötilassa 52 °C. Tulokset osoittivat, että maitorasvan fraktiointi ja kolesterolin poisto voidaan tehdä samanaikaisesti.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural Science in Finland

Volyymi

2

Numero

5

Sivut

Sivut

387-393

ISSN

0789-600X

DOI