Luke
 

Palkokasvit luomuporsaiden ja -lihasikojen ruokinnassa

Tämän artikkelin/julkaisun kokotekstiä ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun kokotekstiin.

Pysyvä osoite

URI

Kuvaus

Nimekkeen selvennys: Legumes in the feeding of piglets and fattening pigs in organic farming.

Tiivistelmä

Karkearehujen vaikutus valkuaisen hyväksikäyttöön vaihtelee. Puna-apilanurmi huononsi lineaarisesti valkuaisen hyväksikäyttöä, mutta rehuvirna ja persianapila eivät vaikuttaneet typen hyväksikäyttöön vaikka niitä oli 30 % rehun kuiva-aineesta. Luomusikojen ruokintaa hankalaoittaa sallittujen valkuaisrehujen vähyys. Käytännössä realistiset kotimaiset kasviperäiset valkuaislähteet, joita on mahdollista saada määrällisesti riittävästi ovat rypsipuriste, herne ja härkäpapu. Sinilupiinin viljely nykyisellä lajikkeella on hyvin epävarmaa. Kasvivalkuaisista vain hernettä voidaan ongelmitta käyttää runsaasti porsaiden rehussa ja silloinkin huomattava osa valkuaisesta pitää saada maito- tai/ja kalatuotteista. Sekä herne että härkäpapu sopivat lihasikojen rehuun. Härkäpavun käyttökelpoisuutta rajoitti sen huono maittavuus alkukasvatusvaiheessa. Sinilupiinilla voitiin korvata rypsirouheetta sekä alku- että loppukasvatusrehussa ilman että kasvu, rehuhyötysuhde tai ruhon lihakkuus muuttuisi, mutta silava pehmeni.

ISBN

951-808-100-X

OKM-julkaisutyyppi

B3 Vertaisarvioimaton artikkeli konferenssijulkaisussa

Julkaisusarja

Maaseutukeskusten Liiton julkaisuja

Volyymi

Numero

977

Sivut

Sivut

p. 94-97

ISSN

0789-9661

DOI