Luke
 

Annual variations in the microflora of some varieties of Finnish malting barley

Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
1995
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Kolmen yleisimmän suomalaisen mallasohralajikkeen jyvien bakteeri-, mikrosieni- (hiiva ja home) ja sädesienipopulaatioiden vuosittaisia vaihteluita tutkittiin vuosina 1990-1992. Työn aikana mallastukseen käytetyistä ohraeristä eristettiin yhteensä 114 karakterisoitua mikrosieni-, 59 tunnistamatonta bakteeri ja 12 tunnistamatonta sädesieni-isolaattia. Kasvihormonin, indoli-3-etikkahapon, saantoa jyväperäisten mikrobien rikastetuissa puhdasviljelmissä verrattiin mikrobien biomassaan jyvissä ja jyvien indoli-3-etikkahappopitoisuuteen. Todettiin, että ottaen vuosittaiset vaihtelut huomioon, bakteereilla on kyky tuottaa indoli-3-etikkahappoa biologisesti merkittävissä määrin. Kuten satokausien aikaisten keskilämpötilojen ja sadesummien perusteella saattoi odottaa, bakteeri-, hiiva- ja homemäärät olivat kaikissa lajikkeissa korkeimmillaan vuonna 1992. Suurin osa eristetyistä hiivoista ja homeista lukeutuvat saprofyytteihin. Dominoivia lajeja olivat pellolta peräisin olevat Rhodotorula, Cryptococcus, Aureobasidium, Drechslera, Cladosporium ja Mycelia sterilia. Varastosienet olivat täten vähemmistönä ja kaiken kaikkiaan vaikuttaisi, että kunkin kolmen lajikkeen kaikki kolme vuosikertaa koostuivat mikrobiologisesti hyvälaatuisesta, hyvin mallastukseen soveltuvasta viljasta. Kasvipatogeeneiksi luettavaa mikrosienilajeja olivat Septoria nodorum (lehti- ja tähkälaikku) sekä Drechlera teres, D. sorokiniana ja D. graminea (aiheuttavat mm. juurimätää ja taimituhoa). Mikrobi-invaasioiden määrän havaittiin poikkeavan selvästi ja johdonmukaisesti lajikkeesta toiseen.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural Science in Finland

Volyymi

4

Numero

4

Sivut

Sivut

407-418

ISSN

0789-600X

DOI