Virtuaaliluontoympäristöt työhyvinvoinnin voimavarana : Virtunature-tutkimushankkeen loppuraportti
Luonnonvarakeskus
2019
Pysyvä osoite
URI
Tiivistelmä
Työn liiallinen rasittavuus, työtavoitteiden nostaminen, ja myös tilojen käytön tehostaminen kuten työskentely monitilaympäristöissä ovat monille suomalaiselle arkipäivää. Uudentyyppisissä työympäristöissä henkilökohtaisen tilan määrä on aiempaa pienempi, ja yhä harvemmalla on käytössään työssä palautumista edistäviä ikkunanäkymiä. Tutkimusten mukaan luonnossa liikkuminen tai oleskelu palauttaa stressistä sekä parantaa selviämistä kognitiivista suorituskykyä vaativista tehtävistä. Luonnon terveyshyödyt voidaan tuoda nykyisin digitaalisten tekniikoiden avulla aiempaa helpommin sisätiloihin.
Tässä hankkeessa tutkittiin millaista hyötyä virtuaalisesti tuotetulla luontoympäristöllä sisätiloissa on työkuormituksesta palautumisessa. Kokeellisen tutkimuksen kohteena olivat tietotyöläiset, joille riittävä aivojen palautuminen työpäivän aikana on tärkeää. Vapaaehtoiset Otaniemen kampuksella työskentelevät tutkimushenkilöt (n=39) kävivät iltapäivisin Luonnonvarakeskuksen toimitilojen yhteydessä sijaitsevassa Virtuaaliluontohuoneessa. Käyntejä oli yhteensä yhdeksän, ja taukohuoneessa oli satunnaistetusti tarjolla neljä eri vaihtoehtoa. Tutkimushenkilöt katselivat 15 minuutin pituisen tauon aikana metsä- tai vesiympäristöä kuvaavaa videota TV-näytöltä ja kuuntelivat niihin liittyviä luontoääniä. Muita vaihtoehtoja olivat pelkkä luonnonäänien kuuntelu ja kontrollitilanteena toiminut istuminen hiljaisessa huoneessa. Tutkittavilta mitattiin kokeen aikana sydämen sykevälivaihtelua useilla eri parametreilla, ja he vastasivat kyselylomakkeella ennen koetta ja kokeen jälkeen kysymyksiin psykologisista tunnetiloista.
Fysiologisen mittauksen perusteella kaikki tauot palauttivat stressistä, mutta erilaisten taukotyyppien välillä oli eroja. Metsämaisemavideon aikana stressitaso oli alhaisempi kuin muissa vaihtoehdoissa. Psykologisten mittauksien perusteella luontovideoiden katselu yhdessä äänimaiseman kanssa elvytti paremmin kuin hiljaisuus. Kaikki tauot tuottivat rauhoittumiseen verrattavissa olevia muutoksia tunnetiloissa.
Tulokset vahvistavat taukojen pitämisen tärkeyttä stressistä palautumisessa työpäivän kuluessa. Virtuaalisen luontoympäristön avulla voidaan tehostaa stressistä palautumista taukojen aikana. Tässä hankkeessa virtuaalinen luontohuone näyttäytyi helppona ja edullisena keinona luoda restoratiivinen ympäristö toimistotilaan. Useissa työympäristöissä, erityisesti tiiviisti rakennetuilla alueilla, luontoa ei välttämättä ole helposti saavutettavissa. Virtuaaliluonnolla on työympäristöjen lisäksi merkittävää käyttöpotentiaalia myös terveydenhuollossa esimerkiksi sairaaloiden ja hoitolaitosten potilashuoneissa tai odotustiloissa.
ISBN
978-952-326-799-2
OKM-julkaisutyyppi
D4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys
Julkaisusarja
Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus
Volyymi
Numero
51/2019
Sivut
35 s.
ISSN
2342-7647