Askeleita kohti ilmastoviisaampia turvepeltojen viljelykäytäntöjä : Alueelliset ratkaisukeinot eloperäisten maatalousmaiden ilmastovaikutusten hillitsemisessä (ARMI) -hankkeen tuloksia
Luonnonvarakeskus
2025
luke-luobio_14_2025.pdf - 2.82 MB
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Pysyvä osoite
URI
Kuvaus
Projektin aiemmat julkaisut:
Liite 2: Tietokortti: Kohti ilmastoviisaampia turvepeltojen viljelykäytäntöjä
Tiivistelmä
Alueelliset ratkaisukeinot eloperäisten maatalousmaiden ilmastovaikutusten hillitsemisessä (ARMI) -hankkeen tavoitteena oli etsiä ratkaisuja erityisesti eloperäisten viljelymaiden ilmastovaikutusten hillitsemiseksi. Hanke tuotti tietoa erilaisten nurmikiertojen kasvihuonekaasupäästöistä (KHK) eloperäisillä mailla ja selvitti eloperäisten maiden ojitustekniikoiden toimivuutta. Lisäksi selvitettiin ja aktivoitiin alueellisia ja paikallisia vaikuttamismahdollisuuksia ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen edistämiseksi maataloudessa. Paikallisia vaikuttamismahdollisuuksia pohdittiin viljelijöiden näkemyksiä kuunnellen. Hankkeen toteutti Luonnonvarakeskus vuosina 2022–2024, ja sen toimintaa tukivat omalla asiantuntijapanostuksellaan Valio Oy, Nautasuomi Oy, Salaojayhdistys ry ja Salaojituksen tukisäätiö sr sekä MTK Pohjois-Suomi ry.
Koko nurmikierron aikaisia KHK-päästöjä on toistaiseksi tutkittu turvemailla hyvin vähän. ARMI oli ilmeisesti ensimmäinen kesäuudistuksen vaikutuksia tutkinut hanke ja toi siten uutta tieteellistä tietoa aiheesta. Tilakokeiden perusteella nurmen kesäuudistusta ei voi suositella nurmiviljelykierron kasvihuonekaasupäästöjä vähentäväksi keinoksi.
Hanke tunnisti tietoaukkoja maatalousmaiden ojitustiedoissa, mikä vaikuttaa kasvihuonekaasuinventaarion, ravinnekuormituslaskennan ja DTW-indeksin (depth-to-water, etäisyys pohjaveteen) laskentoihin. Hankkeessa tehtiin kattava arvio avo-ojitettujen peltolohkojen määrästä, mitä voidaan hyödyntää kartoituksen edelleen kehittämisessä. Hieman yli kolmannes (43 770 kpl) kartoituksen peltolohkoista luokittui avo-ojitetuksi. Näillä lohkoilla vähintään 30 cm paksun turvemaan pinta-ala oli 136 000 ± 7 000 ha (5 % virhemarginaalilla). Peltolohkojen valintakriteereistä johtuen pääosa tästä pinta-alasta oli vähintään 40 cm turvekerroksen turvemaita.
Hankkeessa selvitettiin paikallis- ja aluetoimijoiden näkökulmia ja ratkaisuja maatalouden ilmastopäästöjen hillintään, turvepeltojen ilmastoystävälliseen käyttöön sekä maatalouden alueellisen ilmastotyön nykytilaa. Menetelminä olivat ilmastostrategioiden kirjallisuusselvitys, kyselytutkimus sekä lähi- ja etätyöpajat. Hankkeen tuotoksista voivat hyötyä niin viljelijät, kuntien maaseutuhallinnon ja ilmastohankkeiden toimijat kuin turvepeltoteemojen kanssa työskentelevät henkilöt.
ARMI-hanke on osa maa- ja metsätalousministeriön Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuutta. Toimenpiteillä pyritään vähentämään maa- ja metsätalouden ja muun maankäytön kasvihuonekaasupäästöjä ja vahvistamaan hiilinieluja ja varastoja. Lisää toimenpidekokonaisuudesta täällä: mmm.fi/maankayttosektorin-ilmastosuunnitelma.
ISBN
978-952-419-020-6
OKM-julkaisutyyppi
D4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys
Julkaisusarja
Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus
Volyymi
Numero
14/2025
Sivut
Sivut
52 s.
ISSN
2342-7639