Saprolegnioosi eli vesihometauti
Ammattiopisto Livia kalatalous- ja ympäristö ja Luonnonvarakeskus
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Pysyvä osoite
URI
Kuvaus
Opinnäytetyö (Erikoisammattitutkinto)
Tiivistelmä
Vesihome on yleisnimitys makeissa vesissä eläville munasienille (Oomycetes). Vesihomelajit voivat aiheuttaa kaloissa saprolegnioosin eli vesihometaudin tai tarttua kalojen mätimuniin. Vesihomeita esiintyy kaikkialla luonnonvesissä ja ne aiheuttavat tautipurkauksia erityisesti keväisin ja syksyisin. Vesihome on maailmanlaajuinen ongelma erityisesti lohikalojen makeanveden viljelyssä, jossa se tuottaa suuria taloudellisia tappioita vuosittain.
Saprolegnia parasiticalla on monimuotoinen elinkierto. Saprolegnioosin tarkkaa syntymekanismia ei tunneta, mutta tutkijat ympäri maailmaa vaikuttavat olevan yhtä mieltä siitä, että taudin puhkeaminen johtuu niin kalan fyysisistä ominaisuuksista, ympäristö- sekä muista ulkoisista tekijöistä kuten kaloille ihovaurioita aiheuttavista bakteereista tai loisista, joista vähintään yhden on ilmettävä samanaikaisesti sopivassa elinkierron vaiheessa olevan Saprolegnia parasitican kanssa. Malakiittivihreän, joka oli vesihometta vastaan erittäin tehokas, poistuttua hoitomenetelmistä vuonna 2001 ei tehokkaita keinoja vesihomeinfektioiden torjumiseksi ole löydetty, joten tutkimustietoa tarvitaan taudin ehkäisemisen sekä hoitokeinojen mahdollistamiseksi.
ISBN
OKM-julkaisutyyppi
M3 Muu dokumentti tai aineisto
Julkaisusarja
Volyymi
Numero
Sivut
25 s.