Hyppää sisältöön
Hakuohjeet
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • På svenska
  • In English
  • Henkilökunnan kirjautuminen
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskuksen julkaisut
  • Julkaisut
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskuksen julkaisut
  • Julkaisut
  • Näytä viite

Härkäpavun viljelyopas : HUKKA-hanke

Jalli, Heikki; Saarinen, Jukka; Nysand, Matts (2023)

 
Avaa tiedosto
luke-luobio_42_2023.pdf (3.475Mt)
Lataukset 


Jalli, Heikki
Saarinen, Jukka
Nysand, Matts
Toimittajat
Jalli, Heikki
Saarinen, Jukka
Nysand, Matts

Julkaisusarja
Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus

Numero
42/2023

Sivut
44 s.


Luonnonvarakeskus
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-380-680-1
Tiivistelmä
Tämä härkäpavun viljelyopas on syntynyt ”Herneen, härkäpavun ja makealupiinin tuotanto ja uudet korjuumenetelmät” –hankkeen tuloksena. Tavoite oli tuottaa uutta tietoa kotimaisten palkokasvien viljelystä satotasojen sekä viljelyvarmuuden parantamiseksi. Härkäpavun osalta etenkin kasvitautientorjuntaan ja kasvuaikaan liittyvät parannukset lisäävät viljelijöiden kiinnostusta sen viljelyä kohtaan. Tavoitteen saavuttamiseksi hanke toteutti härkäpavun viljelyyn liittyviä viljelyteknisiä kokeiluja sekä välitti tietoa ja kokemuksia lukuisissa pellonpiennartilaisuuksissa, webinaareissa, yritysvierailuilla sekä järjesti Ruotsiin suuntautuneen viljelijämatkan.
Kotimaisille palkokasveille on hyvä ja kasvava kysyntä. Härkäpapu on kolesteroliton, gluteeniton, laktoositon, suolaton ja vegaaninen, minkä vuoksi se sopii erinomaisesti myös erikoisruokavaliota noudattaville. Kokonaiskysynnän kannalta on kuitenkin merkittävintä rehuteollisuuden kasvava kiinnostus kotimaisen valkuaisen käyttöön. Vuonna 2020 härkäpavun sato oli 24 milj. kiloa ja elintarvikekäyttö Suomessa noin 5 % sadosta, mikä vastaa noin 1,2 miljoonaa kiloa härkäpapua.
Tällä hetkellä käytön lisääntymisen esteenä on riittämätön tuotanto. Viime vuosien säät eivät ole suosineet härkäpavun viljelyä. Vuonna 2017 kasvukausi oli kylmä ja osa härkäpavuista ei ehtinyt tuleentua. Tämän jälkeen kasvukausien kuivuus on kiusannut härkäpapukasvustoja. MTK:n Maatalouden Ilmastotiekarttaan vuosille 2020–2035 onkin kirjattu kunnianhimoinen tavoite kotimaisen herne- ja härkäpapualan nostamiseksi tarkastelujakson loppuun mennessä yhteensä 100 000 hehtaariin. Tavoitteeseen pääseminen edellyttää härkäpavun viljelyalan merkittävää kasvua.
Hukka-hankkeen vastuullinen johtaja oli Luonnonvarakeskus (Luke) ja yhteistyökumppanina oli Satafood Kehittämisyhdistys ry. Päärahoittajia olivat Varsinais-Suomen, Hämeen, Pirkanmaan ja Satakunnan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset. Vaadittavaa yksityistä rahoitusta myönsivät Niemi-säätiö, Boreal Kasvinjalostus Oy, Satarehu Oy, HKScan Oyj, Viljelijän Berner, A-Rehu Oy, Suomen Viljava Oy, Verso Food Oy ja Elomestari Oy, josta heille lämmin kiitos. Hankkeen toteutusaika oli 1.4.2019–31.12.2022 ja sen kokonaisbudjetti oli 340 000 euroa.
Käsillä oleva opas käsittelee härkäpavun viljelyä. Vastaavat kirjaset on kirjoitettu myös herneen ja makealupiinin (sinilupiinin) viljelystä.
Collections
  • Julkaisut [87121]
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisutyyppitJulkaisuajatUusimmatAsiasanatSivukartta
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus