Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman mukainen skenaariotarkastelu vuoteen 2040 : Synteesiraportti
Luonnonvarakeskus (Luke)
2022
Pysyvä osoite
URI
Tiivistelmä
Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelma (MISU) (Maa- ja metsätalousministeriö 2022) koostuu maankäyttösektorille suunnitelluista toimenpiteistä, joilla tavoitellaan sektorille asetettuja ilmasto-tavoitteita osana Suomen tavoitetta saavuttaa hiilineutraalisuus vuoteen 2035 mennessä. Maan-käyttösektorilla toteutettavien lisätoimien tavoiteltu vuosittainen nettovaikutus on vähintään 3 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia vuoteen 2035 mennessä verrattuna nykytoimiin. Maa- ja metsätalousministeriö on pyytänyt Luonnonvarakeskukselta skenaariotarkastelun (MISU-WAM) tavoitteen saavuttamisen varmistamiseksi.
Skenaariolaskelmassa hyödynnettiin Hiilineutraali Suomi 2035 – ilmasto- ja energiapolitiikan toimet ja vaikutukset (HIISI) -hankkeessa laadittuja perus- ja lisätoimiskenaarioita (HIISI-WEM ja HIISI-WAM) (Maanavilja ym. 2021) sekä mm. selvitystä maankäyttösektorin ilmastotoimenpiteiden pääs-tövähennysmahdollisuuksista (Lehtonen ym. 2021) ja hallitusten välisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n päästökertoimia (IPCC 2014).
Skenaariotarkastelun mukaan Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman toimilla saavutettu netto-vaikutus on 4,7 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia vuonna 2035 perusskenaarioon verrattuna. Tämä ylittää suunnitelmalle asetetun minimitavoitteen 1,7 miljoonalla hiilidioksidiekvivalenttitonnil-la. Vuoden 2035 kokonaisnettovaikutuksesta metsämaan osuus on 68 prosenttia ja viljelysmaiden osuus on 32 prosenttia. Skenaariossa vuoden 2035 maankäyttö, maankäytön muutokset ja metsä-talous (LULUCF) -sektorin nettonielu on -22,7 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia.
Epävarmuudet skenaariotöissä ovat suuria, joten tuloksia voidaan pitää suuntaa antavina. Toimin-taympäristö muuttuu jatkuvasti ja muutokset voivat olla suuriakin, kuten Ukrainan sota on osoitta-nut. Skenaario myös sisältää aina suuren joukon oletuksia. Skenaario ei ole ennuste, vaan kuvaus yhdestä vaihtoehtoisesta tulevaisuudesta, joka toteutuu vain, jos kaikki sen oletukset toteutuvat täysimääräisinä.
ISBN
978-952-380-460-9
OKM-julkaisutyyppi
D4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka selvitys
Julkaisusarja
Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus
Volyymi
Numero
54/2022
Sivut
Sivut
24 s.
ISSN
2342-7647