Hyppää sisältöön
Hakuohjeet
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • På svenska
  • In English
  • Henkilökunnan kirjautuminen
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskuksen julkaisut
  • Julkaisut
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskuksen julkaisut
  • Julkaisut
  • Näytä viite

Katsaus puuvesimarkkinoihin : LUMO-INKA – Luonnontuotteista uutta liiketoimintaa -hankkeen raportti


 
Avaa tiedosto
luke-luobio_22_2018.pdf (14.40Mt)
luke-luobio_22_2018.gif (13.26Kt)
Lataukset 


Toimittajat
Vanhanen, Henri
Miina, Jari

Julkaisusarja
Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus

Numero
22/2018

Sivut
60 s.


Luonnonvarakeskus
2018
© Luke
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-326-568-4
Tiivistelmä
Tämä raportti kokoaa yhteen kaksi erillistä, puuvesiä käsittelevää osaraporttia. Ensimmäinen osaraportti kuvaa Pohjois-Amerikassa tehtävää mahlan valutusta, jalostusta, markkinointia sekä tutkimusta siinä laajuudessa ja niiden kohteiden perusteella, joihin tutustuttiin Yhdysvaltojen ja Kanadan itäosiin suuntautuneella benchmarking-matkalla. Toinen osaraportti on puuvesien kilpailija-analyysi, joka kuvaa puuvesimarkkinoiden tilannetta, tuotteita ja toimijoita. Kilpailija-analyysin toivotaan edistävän suomalaisten yritysten vientiä kasvavilla puuvesimarkkinoilla.

Pohjois-Amerikassa vaahteramahlan valutuksella ja vaahterasiirapin valmistuksella on pitkät perinteet. Koivumahlaa on valutettu ja jalostettu lähinnä Alaskassa, mutta myös Kanadan ja Yhdysvaltojen itäosissa on alettu keräämään ja hyödyntämään koivumahlaa, jota valutetaan vaahterametsien sekapuuna kasvavista koivuista.

Vaahteramahlan käyttö Pohjois-Amerikan juomateollisuudessa on kasvamassa. Markkinoilla oleva tuotevalikoima on kirjava ja mahlajuomille ei ole yleisesti hyväksyttyä laatuluokitusta kuten on vaahterasiirapille. Vaahteramahlan käsittelyssä ja mahlajuomien valmistuksessa käytetään menetelmiä, joita ei käytetä Euroopassa. Myös mahlajuomille tarvittaisiin omat standardit ja laatuluokitukset.

Koivumahlan keruu ja jalostus on vasta alkamassa Pohjois-Amerikan itäosissa. Koivumahla jalostetaan pääosin siirapiksi, joka on erilainen tuote kuin vaahterasiirappi. Koivumahla pyritään yhdistämään vaahteramahlan keruuseen ja jalostukseen, joten nykyiset koivumahlan keruu- ja jalostusmenetelmät ovat samoja kuin vaahterasiirapin tuotannossa. Vaahteramahlan valuttajat ja jalostajat toivovat saavansa lisätuloja koivumahlasta. Tutkimuksella ja käytännön kokemuksilla haetaan vaahteramahlan ja koivumahlan tuotannon ja jalostuksen välisiä eroja ja pyritään optimoimaan niiden yhteistuotantoa.

Raportin toinen osa tekee katsauksen puuvesien markkinoihin maailmanlaajuisesti keskittyen Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Aasian keskeisiin toimijoihin ja kuluttajakäyttäytymiseen. Katsaus piirtää yleiskuvan erityisesti koivu- ja vaahteramahlaa raaka-aineenaan käyttävien yritysten, sekä niiden tuotteiden kilpailutilanteesta. Kilpailutilanteen ja yritys- ja tuotekatsausten osalta raportissa on tunnistettu niitä keskeisiä kilpailuetuja ja haasteita, joita nimenomaan suomalaisilla toimijoilla on puuvesien tuotekategoriassa. Raportti tekee myös katsauksen viime vuosien aikana tehtyihin tuotelanseerauksiin maailmalla.
Collections
  • Julkaisut [87133]
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisutyyppitJulkaisuajatUusimmatAsiasanatSivukartta
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus