Hyppää sisältöön
Hakuohjeet
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • På svenska
  • In English
  • Henkilökunnan kirjautuminen
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskuksen julkaisut
  • Julkaisut
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskuksen julkaisut
  • Julkaisut
  • Näytä viite

Ammoniumtyppilannoituksen vaikutus jääsalaatin satoon ja laatuun : Loppuraportti 17.7.2017

Näkkilä, Juha (2017)

 
Avaa tiedosto
SALAATTILOPPURAPORTTI17072017.pdf (962.0Kt)
Lataukset 


Näkkilä, Juha

Sivut
31 p.


Luonnonvarakeskus, Luke
2017
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201708108033
Tiivistelmä
Vuonna 2016 Luonnonvarakeskuksen Piikkiön toimipisteessä järjestettiin Frillice-jääsalaatin lannoituskoe kasvihuoneessa kiertoliuosviljelyssä. Kokeessa testattiin ammoniumtyppilannoituksen vaikutusta jääsalaatin kasvuun, satoon ja laatuun. Koejäsenet olivat 1) N 120 mg l-1 (Nitraattityppi 96 % + Ammoniumtyppi 4 %), P 27 mg l-1,K 180 mg l-1; 2) N 120 mg l-1 (Nitraattityppi 92 % + Ammoniumtyppi 8 %), P 26 mg l-1 , K 180 mg l-1; 3) N 110 mg l-1 (Nitraattityppi 89 % + Ammoniumtyppi 8 % + Ureatyppi 3 %), P 39 mg l-1, K 181 mg l -1. Kiertoliuoksen nitraattitypen ylärajana pidettiin 120 mg l-1. Tulokset tukevat salaatin viljelyn laatujärjestelmissä käyttöön otetun kiertoliuoksen nitraattityppipitoisuuden 120 mg l-1 ylärajan varmistavan jääsalaatin riittävän alhaisen nitraattityppipitoisuuden talviolosuhteissa. Lannoituksen täyslannoitteen nitraattitypen osittainen korvaaminen ammoniumtypellä tai ammoniumtypen ja ureatypen yhdistelmällä ei välttämättä hidastanut kasvunopeutta tai ainakaan vähentänyt sadon määrää. Typpilannoituksen ammoniumtypen osuutta lisäämällä saatiin jääsalaatin nitraattipitoisuutta ajoittain alenemaan heikentämättä salaatin säilyvyyttä tai sen makua. Kahden vuorokauden pituinen LED-loppuvalotusjakso alensi salaatin nitraattipitoisuutta 4-15 %. Salaatin nitraattipitoisuuden alenema oli suurempi runsaasti ammoniumtyppeä (8 % kokonaistypen määrästä) saaneilla salaateilla kuin niukasti ammoniumtyppeä (4 % kokonaistypen määrästä) saaneilla salaateilla.
Collections
  • Julkaisut [82788]
jukuri@luke.fi | Yhteydenotto | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisutyyppitJulkaisuajatUusimmatAsiasanatSivukartta
jukuri@luke.fi | Yhteydenotto | Saavutettavuusseloste