Ruokaketjun alueellisen verkostomallin kehittäminen Oulun Eteläisen alueella : RuokaNET-hankkeen loppuraportti
Korhonen, Kirsi; Muilu, Toivo (2016)
Korhonen, Kirsi
Muilu, Toivo
Julkaisusarja
Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus
Numero
4/2016
Sivut
50 s.
Luonnonvarakeskus (Luke)
2016
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-326-172-3
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-326-172-3
Tiivistelmä
Ruokaketjun alueellinen verkostomalli lähiruoan käytön lisäämiseksi julkisissa keittiöissä (RuokaNET) -hankkeen tavoitteena oli rakentaa alueellinen toimintamalli, jonka avulla voidaan edistää lähiruokayrittäjien verkostoitumista ja yhteistyötä ruokapalvelujen kanssa. Hanke oli Maa- ja metsätalousministeriön Maatilatalouden kehittämisrahaston (Makera) rahoittama ja se toteutettiin väillä 1.10.2014–31.3.2016.
Lähiruokayrittäjien alueellinen verkostomalli muodostettiin tapaustutkimuksen kautta. Tapaustutkimus tehtiin yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaalla Oulun Eteläisen alueella toimivan Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän (JEDU) kanssa, joka on merkittävä alueellinen julkisten ruokapalveluiden tarjoaja. Hankkeen pääkysymyksenä oli, Miten rakennetaan alueellinen verkostomalli lähiruoan käytön lisäämiseksi julkisissa keittiöissä? Alakysymyksiä olivat: 1) Millainen on tutkimusalueen (Oulun Eteläinen) lähiruokapotentiaali? 2) Mikä on alueen ruokapalveluiden ja keittiöiden todellinen lähiruoan tarve ja kysyntä? 3) Miten lähiruoan kysynnän ja tarjonnan kohtaamista voidaan edistää Oulun Eteläisen alueella verkostomallin avulla?
Hankkeessa toteutettiin kyselyitä ja haastatteluita lähiruoan kysynnän ja tarpeiden selvittämiseksi sekä alueellisen lähiruokapotentiaalin kartoittamiseksi. Ruokapalveluiden edustajille ja tuottajille järjestettiin kaksi kohtaamistyöpajaa, joissa tavoitteena oli erityisesti elintarvikealan toimijoiden verkottaminen sekä verkostoitumisen ongelmien ja mahdollisuuksien pohtiminen. Tulokset osoittivat, että alueella on vahvaa potentiaalia lisätä lähiruoan käyttöä julkisissa keittiöissä olemassa olevan tahtotilan sekä monipuolisen alkutuotannon ansiosta. Ruokapalveluiden eniten kaipaamia tuotteita, kuten lähilihaa tuotetaan runsaasti alueella. Myös asiakkailla oli kiinnostusta ruoan alkuperää kohtaan, ja sen käyttöä ruokapalveluissa pidettiin varsin tärkeänä. Asiakkaat toivoivat kuitenkin parempaa tiedotusta ruoan alkuperästä, eikä sitä pidetty nykyisellään riittävänä. Työpajoissa nousi esille useita kehittämisen arvoisia teemoja lähiruoan käytön edistämiseen liittyen. Niistä tärkeimpiä olivat alueellisen lähiruokapäivän järjestäminen, tutustumismatkan järjestäminen alan toimijoiden luo sekä tuotteiden näkyvyyden parantaminen ja tuottajien aktivoituminen ruokapalveluiden suutaan.
Lähiruokayrittäjien alueellinen verkostomalli muodostettiin tapaustutkimuksen kautta. Tapaustutkimus tehtiin yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaalla Oulun Eteläisen alueella toimivan Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän (JEDU) kanssa, joka on merkittävä alueellinen julkisten ruokapalveluiden tarjoaja. Hankkeen pääkysymyksenä oli, Miten rakennetaan alueellinen verkostomalli lähiruoan käytön lisäämiseksi julkisissa keittiöissä? Alakysymyksiä olivat: 1) Millainen on tutkimusalueen (Oulun Eteläinen) lähiruokapotentiaali? 2) Mikä on alueen ruokapalveluiden ja keittiöiden todellinen lähiruoan tarve ja kysyntä? 3) Miten lähiruoan kysynnän ja tarjonnan kohtaamista voidaan edistää Oulun Eteläisen alueella verkostomallin avulla?
Hankkeessa toteutettiin kyselyitä ja haastatteluita lähiruoan kysynnän ja tarpeiden selvittämiseksi sekä alueellisen lähiruokapotentiaalin kartoittamiseksi. Ruokapalveluiden edustajille ja tuottajille järjestettiin kaksi kohtaamistyöpajaa, joissa tavoitteena oli erityisesti elintarvikealan toimijoiden verkottaminen sekä verkostoitumisen ongelmien ja mahdollisuuksien pohtiminen. Tulokset osoittivat, että alueella on vahvaa potentiaalia lisätä lähiruoan käyttöä julkisissa keittiöissä olemassa olevan tahtotilan sekä monipuolisen alkutuotannon ansiosta. Ruokapalveluiden eniten kaipaamia tuotteita, kuten lähilihaa tuotetaan runsaasti alueella. Myös asiakkailla oli kiinnostusta ruoan alkuperää kohtaan, ja sen käyttöä ruokapalveluissa pidettiin varsin tärkeänä. Asiakkaat toivoivat kuitenkin parempaa tiedotusta ruoan alkuperästä, eikä sitä pidetty nykyisellään riittävänä. Työpajoissa nousi esille useita kehittämisen arvoisia teemoja lähiruoan käytön edistämiseen liittyen. Niistä tärkeimpiä olivat alueellisen lähiruokapäivän järjestäminen, tutustumismatkan järjestäminen alan toimijoiden luo sekä tuotteiden näkyvyyden parantaminen ja tuottajien aktivoituminen ruokapalveluiden suutaan.
Collections
- Julkaisut [87088]