Euroopan peltobiomassapotentiaali ja peltobioenergian tuotantoon vapautuva maa-ala nyt ja tulevaisuudessa
Luonnonvarakeskus (Luke)
2015
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Pysyvä osoite
URI
Tiivistelmä
Bioenergian tuotantoon vapautuvien peltojen ala riippuu eniten ruokavaliosta. Kasvisruokavalio säästäisi
niin paljon viljelyalaa, että suurin osa tutkimuksessa olevista maista pystyisi jo tällä hetkellä viljelemään
bioenergiakasveja yli puolella peltoalastaan hyvän kehityksen skenaariossa. Huonon kehityksen
skenaariossa kasvisruokavalio ei enää vapauttaisi viljelyalaa kaikissa maissa. Lihapitoista ruokavaliota
ei otettu tässä lainkaan huomioon, mutta jo sekaruokavalion vaikutus on dramaattinen. Hyvänkin
kehityksen skenaariossa suurimmalla osalla maista bioenergian tuotantoon voitaisiin siirtää alle
puolet peltoalasta, useissa maissa bioenergian tuotantoon ei jäisi ollenkaan peltoalaa. Huonon kehityksen
skenaariossa, ja jos lisäksi syödään melko paljon lihaa, jäljelle jää vain muutama maa, jonka
pelloista edes osa voitaisiin ottaa tällä hetkellä bioenergian tuotantoon. Tulevaisuudessa tilanne paranee
hiukan bioenergian tuotannon kannalta, kun teknologian ja kasvinjalostuksen kehitys paranta
vat tuotanto-oloja ja satoja etenkin entisen Neuvostoliiton maissa ja joissakin maissa, etenkin Pohjois-
Euroopassa, myös ilmastonmuutos vaikuttaa myönteisesti, kun se ei etene kovin voimakkaasti.
Samalla useimpien tarkasteltavien maiden väkiluku nousee vain vähän (http://faostat.fao.org), mikä
osaltaan vapauttaa peltoja ruoantuotannosta.
ISBN
OKM-julkaisutyyppi
D2 Artikkeli ammatillisessa kokoomateoksessa (ml. toimittajan kirjoittama johdantoartikkeli)
Julkaisusarja
Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus
Volyymi
Numero
55/2015
Sivut
Sivut
p. 9-19