Luke
 

Euroopan peltobiomassapotentiaali ja peltobioenergian tuotantoon vapautuva maa-ala nyt ja tulevaisuudessa

Luonnonvarakeskus (Luke)
2015
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

URI

Tiivistelmä

Bioenergian tuotantoon vapautuvien peltojen ala riippuu eniten ruokavaliosta. Kasvisruokavalio säästäisi niin paljon viljelyalaa, että suurin osa tutkimuksessa olevista maista pystyisi jo tällä hetkellä viljelemään bioenergiakasveja yli puolella peltoalastaan hyvän kehityksen skenaariossa. Huonon kehityksen skenaariossa kasvisruokavalio ei enää vapauttaisi viljelyalaa kaikissa maissa. Lihapitoista ruokavaliota ei otettu tässä lainkaan huomioon, mutta jo sekaruokavalion vaikutus on dramaattinen. Hyvänkin kehityksen skenaariossa suurimmalla osalla maista bioenergian tuotantoon voitaisiin siirtää alle puolet peltoalasta, useissa maissa bioenergian tuotantoon ei jäisi ollenkaan peltoalaa. Huonon kehityksen skenaariossa, ja jos lisäksi syödään melko paljon lihaa, jäljelle jää vain muutama maa, jonka pelloista edes osa voitaisiin ottaa tällä hetkellä bioenergian tuotantoon. Tulevaisuudessa tilanne paranee hiukan bioenergian tuotannon kannalta, kun teknologian ja kasvinjalostuksen kehitys paranta vat tuotanto-oloja ja satoja etenkin entisen Neuvostoliiton maissa ja joissakin maissa, etenkin Pohjois- Euroopassa, myös ilmastonmuutos vaikuttaa myönteisesti, kun se ei etene kovin voimakkaasti. Samalla useimpien tarkasteltavien maiden väkiluku nousee vain vähän (http://faostat.fao.org), mikä osaltaan vapauttaa peltoja ruoantuotannosta.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

D2 Artikkeli ammatillisessa kokoomateoksessa (ml. toimittajan kirjoittama johdantoartikkeli)

Julkaisusarja

Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus

Volyymi

Numero

55/2015

Sivut

Sivut

p. 9-19

ISSN

DOI