Biotalousketjun ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys
Toimittajat
Joensuu, Katri
Järvinen, Maija
Sinkko, Taija
Julkaisusarja
MTT Raportti
Numero
184
Sivut
60 p
MTT
2014
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-487-595-0
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-487-595-0
Tiivistelmä
Tämä raportti on katsaus biotalousketjujen ekologiseen, sosiaaliseen ja taloudelliseen kestävyyteen yleisen
kirjallisuuskatsauksen sekä esimerkkiketjujen kautta. Katsaukseen valitut esimerkkiketjut ovat agrometsätalous
(agroforestry), erikoiskasvit, kalatalous, kasvikset, liha (sika ja siipikarja), maito, metsätalous
ja viherrakentaminen.
Kestävyydelle on olemassa useita erilaisia määritelmiä, mikä osaltaan vaikeuttaa yleisesti hyväksyttyjen
arviointitapojen ja mittareiden muodostumista. Kestävän toiminnan arvioimiselle on kuitenkin luotu useita
viitekehyksiä ja arviointivälineitä, vaikkei yhteisymmärrystä ole saavutettu siitä, millainen mittaristo tai
indeksi voisi parhaiten kuvata kestävyyttä. Ekologisen kestävyyden viitekehykset jättävät monesti sosiaalisen
ja taloudellisen kestävyyden vähälle huomiolle tai täysin huomiotta. Sosiaalisen kestävyyden viitekehykset
puolestaan harvoin huomioivat pelkästään sosiaalisen ulottuvuuden, vaan ne ottavat useimmiten
huomioon myös talous- ja/tai ympäristönäkökulmat.
Lähes kaikissa ekologisen kestävyyden viitekehyksissä esiintyi useita ympäristöindikaattoreita. Viitekehyksissä
yleisimmin esiintyvät indikaattorit riippuivat siitä mihin tarkoitukseen viitekehys oli luotu. Esimerkiksi
tilatason viitekehyksissä yleisimpiä olivat energiankäyttö, biodiversiteetti, veden käyttö, maan
orgaaninen aines ja veden laatu. Elintarviketeollisuutta ja kauppaa käsittelevissä viitekehyksissä yleisimmät
indikaattorit puolestaan olivat energian ja veden käyttö sekä jätteiden määrä.
Sosiaalisista indikaattoreista useimmin nousivat esiin koulutus ja osaaminen, joka ohitti jopa työturvallisuuden
ja työtapaturmat. Sosiaalisen kestävyyden numeeriseen arviointiin liittyy suuria haasteita, sillä se
sisältää myös laadullisia arvoja. Tästä huolimatta monissa viitekehyksissä on pyritty kehittämään laskennallisia
indikaattoreita ja jopa indeksityylisiä mittareita, jotka ilmaisisivat sosiaalista kestävyyttä vertailukelpoisella
ja numeerisella tasolla.
Yleisimpiä taloudellisia indikaattoreita olivat tulotaso, kannattavuus ja pääoma. Kaksi viimeistä kertovat
yrityksen omasta vakavaraisuudesta, kun taas tulotaso on vahvasti sosiaalinen mittari, jota hyödynnetään
usein yhteiskunnallisella tasolla. Taloudellisille mittareille on usein tyypillistä painottua yritystasolla taloudelliseen
menestykseen itsessään, mistä taloudellisen kestävyyden arviointia usein kritisoidaan. Toisaalta
taloudellinen näkökulma on usein mukana myös sosiaalisia ja ympäristönäkökulmia arvioitaessa.
Kestävyyden arvioinnin menetelmät vaihtelevat suuresti eri biotalousketjujen välillä. Ketjukohtaisessa
tarkastelussa tulikin selväksi, että yleispätevän viitekehyksen soveltaminen näille kaikille ei ole mahdollista,
koska jokaisella tuotannonalalla on omat erityispiirteensä. Ketjun toimijoiden vahva osallistuminen
niin menetelmien valintaan, tiedon käsittelyyn kuin tulosten tulkintaankin on välttämätöntä käyttökelpoisten
ja tarkoituksenmukaisten viitekehysten ja arviointimenetelmien luomiseksi. This report is a review of ecological, social and economic sustainability based on literature review and
case examples. In this study, the case examples are agroforestry, special plants, fishing industry, vegetables,
meat (pork and poultry), milk, forestry and landscaping.
There are several different definitions for sustainability, which makes it difficult to create generally accepted
assessment methods and indicators. However, there are existing frameworks and assessment tools
to assess sustainable activity despite the fact that there is not common understanding what kind of indicators
or indexes are the best to describe sustainability. Social and economic sustainability are often neglected
or completely ignored in many ecological sustainability frameworks. In case of social sustainability
frameworks, in contrary to ecological frameworks, they seldom take into account only social aspects,
but in most cases take into account also economic and/or environmental aspects.
Almost all ecological sustainability frameworks contain several environmental indicators. The most
common indicators depend on the purpose of the framework. For example, on farm level the most common
indicators were energy consumption, biodiversity, water consumption, soil organic matter and water
quality. As for food industry and trade, the most common indicators were energy and water consumption,
and waste production.
The most common social indicators were education and know-how, which were even more common than
occupational safety and accidents. There is a big challenge to evaluate social sustainability quantitatively,
because it contains also qualitative values. Despite of that, in many frameworks there was an aim to develop
quantitative indicators and even indexes to express social sustainability on a comparable and numerical
level.
The most common economic indicators were income level, profitability and capital. The last two express
good financial standing of company, when income level is more social indicator, which could often be
used in community level. It is typical to economic indicators that they focus on economic success of
company, and they often get criticism of that. On the other hand, economic point of view is often taken
into account when assessing social and environmental aspects.
Sustainability assessment methodologies vary a lot between different bio-economy chains. During literature
review of case examples, it was observed that it is not possible to create one common framework that
could be used for all case examples, because all production fields have their own special characteristics.
To create useful and suitable frameworks and assessment methodologies, it is essential that there is strong
participation of interest groups to methodology selection, data processing and interpretation of results.
kirjallisuuskatsauksen sekä esimerkkiketjujen kautta. Katsaukseen valitut esimerkkiketjut ovat agrometsätalous
(agroforestry), erikoiskasvit, kalatalous, kasvikset, liha (sika ja siipikarja), maito, metsätalous
ja viherrakentaminen.
Kestävyydelle on olemassa useita erilaisia määritelmiä, mikä osaltaan vaikeuttaa yleisesti hyväksyttyjen
arviointitapojen ja mittareiden muodostumista. Kestävän toiminnan arvioimiselle on kuitenkin luotu useita
viitekehyksiä ja arviointivälineitä, vaikkei yhteisymmärrystä ole saavutettu siitä, millainen mittaristo tai
indeksi voisi parhaiten kuvata kestävyyttä. Ekologisen kestävyyden viitekehykset jättävät monesti sosiaalisen
ja taloudellisen kestävyyden vähälle huomiolle tai täysin huomiotta. Sosiaalisen kestävyyden viitekehykset
puolestaan harvoin huomioivat pelkästään sosiaalisen ulottuvuuden, vaan ne ottavat useimmiten
huomioon myös talous- ja/tai ympäristönäkökulmat.
Lähes kaikissa ekologisen kestävyyden viitekehyksissä esiintyi useita ympäristöindikaattoreita. Viitekehyksissä
yleisimmin esiintyvät indikaattorit riippuivat siitä mihin tarkoitukseen viitekehys oli luotu. Esimerkiksi
tilatason viitekehyksissä yleisimpiä olivat energiankäyttö, biodiversiteetti, veden käyttö, maan
orgaaninen aines ja veden laatu. Elintarviketeollisuutta ja kauppaa käsittelevissä viitekehyksissä yleisimmät
indikaattorit puolestaan olivat energian ja veden käyttö sekä jätteiden määrä.
Sosiaalisista indikaattoreista useimmin nousivat esiin koulutus ja osaaminen, joka ohitti jopa työturvallisuuden
ja työtapaturmat. Sosiaalisen kestävyyden numeeriseen arviointiin liittyy suuria haasteita, sillä se
sisältää myös laadullisia arvoja. Tästä huolimatta monissa viitekehyksissä on pyritty kehittämään laskennallisia
indikaattoreita ja jopa indeksityylisiä mittareita, jotka ilmaisisivat sosiaalista kestävyyttä vertailukelpoisella
ja numeerisella tasolla.
Yleisimpiä taloudellisia indikaattoreita olivat tulotaso, kannattavuus ja pääoma. Kaksi viimeistä kertovat
yrityksen omasta vakavaraisuudesta, kun taas tulotaso on vahvasti sosiaalinen mittari, jota hyödynnetään
usein yhteiskunnallisella tasolla. Taloudellisille mittareille on usein tyypillistä painottua yritystasolla taloudelliseen
menestykseen itsessään, mistä taloudellisen kestävyyden arviointia usein kritisoidaan. Toisaalta
taloudellinen näkökulma on usein mukana myös sosiaalisia ja ympäristönäkökulmia arvioitaessa.
Kestävyyden arvioinnin menetelmät vaihtelevat suuresti eri biotalousketjujen välillä. Ketjukohtaisessa
tarkastelussa tulikin selväksi, että yleispätevän viitekehyksen soveltaminen näille kaikille ei ole mahdollista,
koska jokaisella tuotannonalalla on omat erityispiirteensä. Ketjun toimijoiden vahva osallistuminen
niin menetelmien valintaan, tiedon käsittelyyn kuin tulosten tulkintaankin on välttämätöntä käyttökelpoisten
ja tarkoituksenmukaisten viitekehysten ja arviointimenetelmien luomiseksi.
case examples. In this study, the case examples are agroforestry, special plants, fishing industry, vegetables,
meat (pork and poultry), milk, forestry and landscaping.
There are several different definitions for sustainability, which makes it difficult to create generally accepted
assessment methods and indicators. However, there are existing frameworks and assessment tools
to assess sustainable activity despite the fact that there is not common understanding what kind of indicators
or indexes are the best to describe sustainability. Social and economic sustainability are often neglected
or completely ignored in many ecological sustainability frameworks. In case of social sustainability
frameworks, in contrary to ecological frameworks, they seldom take into account only social aspects,
but in most cases take into account also economic and/or environmental aspects.
Almost all ecological sustainability frameworks contain several environmental indicators. The most
common indicators depend on the purpose of the framework. For example, on farm level the most common
indicators were energy consumption, biodiversity, water consumption, soil organic matter and water
quality. As for food industry and trade, the most common indicators were energy and water consumption,
and waste production.
The most common social indicators were education and know-how, which were even more common than
occupational safety and accidents. There is a big challenge to evaluate social sustainability quantitatively,
because it contains also qualitative values. Despite of that, in many frameworks there was an aim to develop
quantitative indicators and even indexes to express social sustainability on a comparable and numerical
level.
The most common economic indicators were income level, profitability and capital. The last two express
good financial standing of company, when income level is more social indicator, which could often be
used in community level. It is typical to economic indicators that they focus on economic success of
company, and they often get criticism of that. On the other hand, economic point of view is often taken
into account when assessing social and environmental aspects.
Sustainability assessment methodologies vary a lot between different bio-economy chains. During literature
review of case examples, it was observed that it is not possible to create one common framework that
could be used for all case examples, because all production fields have their own special characteristics.
To create useful and suitable frameworks and assessment methodologies, it is essential that there is strong
participation of interest groups to methodology selection, data processing and interpretation of results.
Collections
- MTT Raportti [186]