Listeria monocytogenes -patogeenin tunnistusmenetelmiä elintarviketuotannossa
Välimaa, Anna-Liisa; Tilsala-Timisjärvi, Anu; Virtanen, Elina (2014)
Välimaa, Anna-Liisa
Tilsala-Timisjärvi, Anu
Virtanen, Elina
Julkaisusarja
MTT Raportti
Numero
169
Sivut
26 p.
MTT
2014
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-487-576-9
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-487-576-9
Tiivistelmä
Elintarvikkeet ovat sairautta aiheuttavien mikrobien, kuten bakteerien ja virusten merkittäviä tartuntalähteitä.
Erityisesti eläinten ja ihmisten välillä tarttuvat zoonoottiset bakteerit, kuten Campylobacter jejuni, Salmonella enterica, Listeria monocytogenes ja Escherichia coli O157:H7 sekä muut shigatoksiinia tuottavat E.coli -kannat ja Vibrio spp., ovat aiheuttaneet eniten elintarvikevälitteisiä epidemioita kahdenkymmenen
viime vuoden aikana. Epidemioiden uhka kasvaa, kun kansainvälinen elintarvikekauppa lisääntyy, ruokailutottumukset muuttuvat ja tuotanto keskittyy yhä suurempiin laitoksiin. Elintarviketurvallisuuden kannalta on tärkeää havaita terveysvaarat nopeasti ja reagoida niihin jo elintarvikkeiden tuotantovaiheessa.
Elintarvikepatogeenien mikrobiologiset testit ovat merkittävässä roolissa ruokaketjun turvallisuuden varmistamisessa.
Perinteiset viralliset määritysmenetelmät ovat kuitenkin työläitä, ja tuloksen saamiseen voi kulua jopa viikko bakteerilajista riippuen. Siksi viljelymenetelmien rinnalle on kehitetty immunologiaan ja molekyylibiologiaan perustuvia pikamenetelmiä. Vaikka itse määritystulos saadaan minuuteissa tai tunneissa, tarvitaan edelleen jonkinasteisia aikaa vieviä näytteen esikäsittely- ja rikastusvaiheita.
L. monocytogenes on patogeeni, joka voi elää useissa isäntäeliöissä ja elinympäristöissä. Se voi aiheuttaa vakavan sairauden, listerioosin, joka on neljänneksi yleisin elintarvikeperäinen tauti Suomessa. L. monocytogenes voi esiintyä kypsentämättömissä ja prosessoiduissa elintarvikkeissa, jotka ovat kontaminoituneet
prosessoinnissa tai sen jälkeen. Patogeeni sietää pH- ja suolaääriolosuhteita ja lisääntyy jääkaappilämpötilassa, hapellisissa ja hapettomissa olosuhteissa. Elintarviketuotannolle ongelmallinen bakteeri edellyttääkin valvontaa ruokaketjussa.
Tässä tarkastellaan elintarvikediagnostiikassa käytettyjä L. monocytogenes -bakteerin osoitusmenetelmiä, erityisesti viljelymenetelmille vaihtoehtoisia pikamenetelmiä, joiden soveltuvuutta on tutkittu kontaminoituneilla elintarvikenäytteillä. Virallisesti validoitujen kaupallisten menetelmien lisäksi esimerkkejä on koottu kirjallisuudesta. Tavoitteena on esittää yhteenveto nopeista (< 2 vrk) menetelmistä L. monocytogenes
-bakteerien havaitsemiseksi. Lopuksi kerrotaan lyhyesti elintarviketeollisuuden käyttämistä tunnistusmenetelmistä Food is an important source of microbes, such as bacteria and viruses that causes foodborne diseases. Particularly zoonotic bacteria, such as Campylobacter jejuni, Salmonella enterica, Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7 and other shiga-toxin producing E. coli –strains, and Vibrio spp. are the pathogens
that have caused the majority of food borne diseases during the last twenty years.
Microbial pathogen tests have an important role in assuring food safety in the food chain. However, traditional official methods are laborious and time-consuming. Therefore, immunology and molecular biology based rapid methods have been developed in order to get results quickly. Although the detection result is
achieved in hours or even in minutes, pre-analytical sample processing is still needed to some extend.
L. monocytogenes is a pathogen that is able to live and survive in different host animals and environments.
It can cause a severe illness, called listeriosis which is among the four main food borne illnesses in Finland. L. monocytogenes can befound in uncooked and processed food that is contaminated during or after processing. The pathogen can tolerate a wide range of pH and salt content. Additionally, it can multiply
in refrigerate temperature and in anaerobic and aerobic conditions. For these reasons, this challenging bacterium has to be monitored in the food chain.
In this article, the analysis methods for L. monocytogenes are reviewed. In particular, the focus is in alternative rapid methods by which the results can be obtained in < 2 days and that have been tested with contaminated food items. Both officially validated tests and selected examples described in the literature will be presented. Additionally, the analysis methods used in food industry will be discussed briefly.
Erityisesti eläinten ja ihmisten välillä tarttuvat zoonoottiset bakteerit, kuten Campylobacter jejuni, Salmonella enterica, Listeria monocytogenes ja Escherichia coli O157:H7 sekä muut shigatoksiinia tuottavat E.coli -kannat ja Vibrio spp., ovat aiheuttaneet eniten elintarvikevälitteisiä epidemioita kahdenkymmenen
viime vuoden aikana. Epidemioiden uhka kasvaa, kun kansainvälinen elintarvikekauppa lisääntyy, ruokailutottumukset muuttuvat ja tuotanto keskittyy yhä suurempiin laitoksiin. Elintarviketurvallisuuden kannalta on tärkeää havaita terveysvaarat nopeasti ja reagoida niihin jo elintarvikkeiden tuotantovaiheessa.
Elintarvikepatogeenien mikrobiologiset testit ovat merkittävässä roolissa ruokaketjun turvallisuuden varmistamisessa.
Perinteiset viralliset määritysmenetelmät ovat kuitenkin työläitä, ja tuloksen saamiseen voi kulua jopa viikko bakteerilajista riippuen. Siksi viljelymenetelmien rinnalle on kehitetty immunologiaan ja molekyylibiologiaan perustuvia pikamenetelmiä. Vaikka itse määritystulos saadaan minuuteissa tai tunneissa, tarvitaan edelleen jonkinasteisia aikaa vieviä näytteen esikäsittely- ja rikastusvaiheita.
L. monocytogenes on patogeeni, joka voi elää useissa isäntäeliöissä ja elinympäristöissä. Se voi aiheuttaa vakavan sairauden, listerioosin, joka on neljänneksi yleisin elintarvikeperäinen tauti Suomessa. L. monocytogenes voi esiintyä kypsentämättömissä ja prosessoiduissa elintarvikkeissa, jotka ovat kontaminoituneet
prosessoinnissa tai sen jälkeen. Patogeeni sietää pH- ja suolaääriolosuhteita ja lisääntyy jääkaappilämpötilassa, hapellisissa ja hapettomissa olosuhteissa. Elintarviketuotannolle ongelmallinen bakteeri edellyttääkin valvontaa ruokaketjussa.
Tässä tarkastellaan elintarvikediagnostiikassa käytettyjä L. monocytogenes -bakteerin osoitusmenetelmiä, erityisesti viljelymenetelmille vaihtoehtoisia pikamenetelmiä, joiden soveltuvuutta on tutkittu kontaminoituneilla elintarvikenäytteillä. Virallisesti validoitujen kaupallisten menetelmien lisäksi esimerkkejä on koottu kirjallisuudesta. Tavoitteena on esittää yhteenveto nopeista (< 2 vrk) menetelmistä L. monocytogenes
-bakteerien havaitsemiseksi. Lopuksi kerrotaan lyhyesti elintarviketeollisuuden käyttämistä tunnistusmenetelmistä
that have caused the majority of food borne diseases during the last twenty years.
Microbial pathogen tests have an important role in assuring food safety in the food chain. However, traditional official methods are laborious and time-consuming. Therefore, immunology and molecular biology based rapid methods have been developed in order to get results quickly. Although the detection result is
achieved in hours or even in minutes, pre-analytical sample processing is still needed to some extend.
L. monocytogenes is a pathogen that is able to live and survive in different host animals and environments.
It can cause a severe illness, called listeriosis which is among the four main food borne illnesses in Finland. L. monocytogenes can befound in uncooked and processed food that is contaminated during or after processing. The pathogen can tolerate a wide range of pH and salt content. Additionally, it can multiply
in refrigerate temperature and in anaerobic and aerobic conditions. For these reasons, this challenging bacterium has to be monitored in the food chain.
In this article, the analysis methods for L. monocytogenes are reviewed. In particular, the focus is in alternative rapid methods by which the results can be obtained in < 2 days and that have been tested with contaminated food items. Both officially validated tests and selected examples described in the literature will be presented. Additionally, the analysis methods used in food industry will be discussed briefly.
Collections
- MTT Raportti [186]