Vihreän talouden toimintamalli : tapaustutkimus Sodankylästä
Toimittajat
Kitti, Laura
Ovaska, Ulla
Wuori, Olli
Julkaisusarja
MTT Raportti
Numero
168
Sivut
125 p.
MTT
2014
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-487-575-2
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-487-575-2
Tiivistelmä
Vihreä talous pyrkii ihmisten hyvinvoinnin ja sosiaalisen tasa-arvoisuuden parantamiseen vähentäen samalla merkittävästi ympäristöriskejä. Tämä raportti esittelee vihreän talouden toimintamallia, joka pyrkii maaseutualueiden kasvuun ja kehitykseen sekä yritystoiminnan mahdollisuuksien paranemiseen. Tulokset perustuvat Sodankylässä, Lapissa toteutettuun tapaustutkimukseen.
Raportissa huomioitiin kaikki kestävyyden osa-alueet (ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen). Vihreää taloutta tarkasteltiin kolmella tasolla: maakunta, kunta ja kylätaso. Energian- ja elintarvikkeidentuotannon kestävyyttä arvioidaan viiden muuttujan avulla: teknologia, henkinen ja aineellinen pääoma, luonnonvarat ja ympäristön tila.
Vihreän talouden tukemiseen tarvitaan tiekartta. Kehityksen kulku riippuu hyvin pitkälti alueellisista toimijoista sekä kokeilu- ja aloitusvaiheen kokemuksista. Toiminnot muodostuvat pienten toimijoiden verkostoista ja alueellisesta yhteistyöstä. Sodankylässä kyetään tunnistamaan uudet painopisteet ja kehittämispotentiaalit, jotka voisivat lisätä paikallista kulutusta. Tulevaisuudessa marjojen ja avomaan vihannesten kasvatus, rehuntuotanto ja lihantuotanto ovat vahvasti ehdolla mahdollisina tuotantomuotoina. Mahdollisuuksia ovat myös rakentaminen ja matkailu sekä muut uudet palvelut kuten Green Care. Sodankylässä on myös useita kestäviä uusiutuvan energian lähteitä. Vihreän talouden tiekartta on näin ollen monipuolinen.
Vihreän talouden kehittäminen edellyttää parantamista tiedon ja neuvonnan saatavuudessa, yrittäjäidentiteetin vahvistamista sekä toimivien liiketoimintakonseptien luomista. Paikallistasolla yhteistoiminnan vahvistaminen sekä uusien innovaatioiden kehittämiseen kannustava ilmapiiri ovat tärkeitä tekijöitä vihreän talouden kehittymiselle. A green economy is one that is envisioned to result in improved human well-being and social equity, while simultaneously and significantly reducing environmental risks. This report presents the first findings of a green economy approach implemented in Finland with the aim to trigger growth and development in rural areas and improve rural livelihoods. The results are based on case studies in Sodankylä, Lapland.
In this report, all categories of sustainability (social, economic and ecological) are considered. The green economy approach is studied on three levels: province, municipality and village. The possibilities of sustainability in food and energy production are studied with five different variables: technology, intellectual capital, tangible capital, natural resources and state of the environment.
The case studies suggest that a roadmap is needed to support the green economy unfolding. However, the realization of related activities depends largely on the local people, their experiences, networks and cooperation. Sodankylä recognizes its focus areas and potentials, and could increase, among other things local consumption. The future potential of berries, vegetables, feed and meat production is promising. Furthermore, construction, tourism and new forms of rural livelihoods, such as Green Care, provide the rural areas with new possibilities. There are several sustainable renewable energy sources in Sodankylä, too. Thus the emerging map of the green economy in the region is a diverse one.
The development of green economy requires information and communication, strengthening of entrepreneurial identity and proven business concepts. It is important to improve the possibilities for cooperation and the atmosphere regarding innovations and their introduction and implementation in the region’s villages.
Raportissa huomioitiin kaikki kestävyyden osa-alueet (ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen). Vihreää taloutta tarkasteltiin kolmella tasolla: maakunta, kunta ja kylätaso. Energian- ja elintarvikkeidentuotannon kestävyyttä arvioidaan viiden muuttujan avulla: teknologia, henkinen ja aineellinen pääoma, luonnonvarat ja ympäristön tila.
Vihreän talouden tukemiseen tarvitaan tiekartta. Kehityksen kulku riippuu hyvin pitkälti alueellisista toimijoista sekä kokeilu- ja aloitusvaiheen kokemuksista. Toiminnot muodostuvat pienten toimijoiden verkostoista ja alueellisesta yhteistyöstä. Sodankylässä kyetään tunnistamaan uudet painopisteet ja kehittämispotentiaalit, jotka voisivat lisätä paikallista kulutusta. Tulevaisuudessa marjojen ja avomaan vihannesten kasvatus, rehuntuotanto ja lihantuotanto ovat vahvasti ehdolla mahdollisina tuotantomuotoina. Mahdollisuuksia ovat myös rakentaminen ja matkailu sekä muut uudet palvelut kuten Green Care. Sodankylässä on myös useita kestäviä uusiutuvan energian lähteitä. Vihreän talouden tiekartta on näin ollen monipuolinen.
Vihreän talouden kehittäminen edellyttää parantamista tiedon ja neuvonnan saatavuudessa, yrittäjäidentiteetin vahvistamista sekä toimivien liiketoimintakonseptien luomista. Paikallistasolla yhteistoiminnan vahvistaminen sekä uusien innovaatioiden kehittämiseen kannustava ilmapiiri ovat tärkeitä tekijöitä vihreän talouden kehittymiselle.
In this report, all categories of sustainability (social, economic and ecological) are considered. The green economy approach is studied on three levels: province, municipality and village. The possibilities of sustainability in food and energy production are studied with five different variables: technology, intellectual capital, tangible capital, natural resources and state of the environment.
The case studies suggest that a roadmap is needed to support the green economy unfolding. However, the realization of related activities depends largely on the local people, their experiences, networks and cooperation. Sodankylä recognizes its focus areas and potentials, and could increase, among other things local consumption. The future potential of berries, vegetables, feed and meat production is promising. Furthermore, construction, tourism and new forms of rural livelihoods, such as Green Care, provide the rural areas with new possibilities. There are several sustainable renewable energy sources in Sodankylä, too. Thus the emerging map of the green economy in the region is a diverse one.
The development of green economy requires information and communication, strengthening of entrepreneurial identity and proven business concepts. It is important to improve the possibilities for cooperation and the atmosphere regarding innovations and their introduction and implementation in the region’s villages.
Collections
- MTT Raportti [186]