Luke
 

Rodun vaikutus liharotuisten nautojen syöntikykyyn ja tuotantoominaisuuksiin

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Tämän kirjallisuusselvityksen tarkoituksena on kartoittaa emolehmien ja kasvavien liharotuisten nautojen syöntikykyyn ja tuotannolliseen tehokkuuteen vaikuttavia tekijöitä. Rotujen ominaisuudet ovat erilaisia. Eri ominaisuudet vaikuttavat tuotannolliseen onnistumiseen ja tuotannon sujuvuuteen. Isoilla roduilla teurasominaisuudet ovat keskimäärin paremmat kuin keskikokoisilla roduilla, mutta emojen ylläpitokustannus ja poikimavaikeuksien riski voivat isoilla roduilla olla suuremmat kuin keskikokoisilla roduilla. Keskikokoisilla roduilla poikimavaikeuksista johtuvat menetykset ovat harvinaisempia kuin isoilla roduilla. Keskikokoisten rotujen kasvatuksessa pystytään hyödyntämään karkearehuvaltaista ruokintaa, jolla ruhon rasvoittuminen voi olla vähäisempää ja eläinten kasvu muodostuu tasaisemmaksi kuin väkirehuvaltaisella ruokinnalla. Ruokinnan ja kasvun jaksottamisella on mahdollisuus pidentää kasvatusaikoja. Pitkiä kasvatusaikoja käytetään maissa, joissa on tavanomaista laiduntaa eläimiä osalla kasvatusjaksoista. Eläinaineksella on suuri merkitys tuotantotulokseen, ja jokaisen tuottajan tulisi kiinnittää huomiota sen kehittämiseen. Tilakohtaisesti eläinten tuotannollisia ominaisuuksia voidaan kehittää esimerkiksi seuraamalla tuotantotuloksia ja ulkonäköarvioinnin perusteella. Uusia välineitä ovat mm. geenitestit, joita voidaan käyttää tarkentamaan haluttuja ominaisuuksia.

ISBN

978-952-487-312-3

OKM-julkaisutyyppi

D2 Artikkeli ammatillisessa kokoomateoksessa (ml. toimittajan kirjoittama johdantoartikkeli)

Julkaisusarja

MTT Kasvu

Volyymi

Numero

14

Sivut

Sivut

s. 9-71

ISSN

1798-1816

DOI