Koivutisleen myrkyllisyys vesieliöille
MTT
2009
Pysyvä osoite
URI
Tiivistelmä
Koivutisle on grillihiilen valmistuksessa syntyva sivutuote, joka uusimpien tutkimustulosten mukaan soveltuu kasvinsuojeluaineeksi ja biosidiksi. Tisleella voidaan torjua rikkakasveja, hyonteisia ja kasvitauteja. Sita voidaan kayttaa myos tuholaisten karkotusaineena. Tisleen kaupallistaminen kasvinsuojeluaineeksi edellyttaa tehokkuuden lisaksi myos sen rekisterointia kasvinsuojeluaineeksi ja siten tarkkaa tietoa mahdollisista ymparistovaikutuksista. Tassa tutkimuksissa testattiin tisleen akuuttia myrkyllisyytta (EC50) vesielioille, joita kaytetaan yleisesti ekologisissa toksisuustesteissa. Tulokset osoittivat, etta eri elioiden herkkyys tisleen vaikutuksille vaihtelee: herkin oli Vibrio fisheri -bakteeri. Seuraavaksi herkimpia olivat herkkyysjarjestyksessa Daphnia magna (vesikirppu), Lumbriculus variegates (liero), Lemna minor (vesikasvi), Danio rerio (kala), Asellus aguaticus (vesisiira) ja Lymnaea sp. (vesikotilo). Koivutisleen akuuttia myrkyllisyytta osoittavat mittausarvot (EC50) olivat alle 100 000 Êg/l. Kaytannossa tulos tarkoittaa sita, etta tisleella ei ole myrkyllista vaikutusta useimpiin vesielioihin. Erityisia ymparistovaroituksia ei tarvita, mutta on tarkeaa muistaa, etta koivutisletta ei saa ruiskuttaa suoraan vesistoihin tarkoituksellisesti eika vesistojen rannassa olevia kohteita kasiteltaessa.
ISBN
OKM-julkaisutyyppi
B1 Kirjoitus tieteellisessä aikakauslehdessä
Julkaisusarja
Maa- ja elintarviketalous
Volyymi
Numero
143
Sivut
Sivut
s. 99-109
ISSN
1458-5081