Luke
 

Koivutisleen myrkyllisyys vesieliöille

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Koivutisle on grillihiilen valmistuksessa syntyva sivutuote, joka uusimpien tutkimustulosten mukaan soveltuu kasvinsuojeluaineeksi ja biosidiksi. Tisleella voidaan torjua rikkakasveja, hyonteisia ja kasvitauteja. Sita voidaan kayttaa myos tuholaisten karkotusaineena. Tisleen kaupallistaminen kasvinsuojeluaineeksi edellyttaa tehokkuuden lisaksi myos sen rekisterointia kasvinsuojeluaineeksi ja siten tarkkaa tietoa mahdollisista ymparistovaikutuksista. Tassa tutkimuksissa testattiin tisleen akuuttia myrkyllisyytta (EC50) vesielioille, joita kaytetaan yleisesti ekologisissa toksisuustesteissa. Tulokset osoittivat, etta eri elioiden herkkyys tisleen vaikutuksille vaihtelee: herkin oli Vibrio fisheri -bakteeri. Seuraavaksi herkimpia olivat herkkyysjarjestyksessa Daphnia magna (vesikirppu), Lumbriculus variegates (liero), Lemna minor (vesikasvi), Danio rerio (kala), Asellus aguaticus (vesisiira) ja Lymnaea sp. (vesikotilo). Koivutisleen akuuttia myrkyllisyytta osoittavat mittausarvot (EC50) olivat alle 100 000 Êg/l. Kaytannossa tulos tarkoittaa sita, etta tisleella ei ole myrkyllista vaikutusta useimpiin vesielioihin. Erityisia ymparistovaroituksia ei tarvita, mutta on tarkeaa muistaa, etta koivutisletta ei saa ruiskuttaa suoraan vesistoihin tarkoituksellisesti eika vesistojen rannassa olevia kohteita kasiteltaessa.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

B1 Kirjoitus tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Maa- ja elintarviketalous

Volyymi

Numero

143

Sivut

Sivut

s. 99-109

ISSN

1458-5081

DOI