Vihannesten lajikevalinta käyttötarkoituksen mukaan
Kallela, Marja; Vanhala, Petri; Suojala-Ahlfors, Terhi; Kairikko, Hanna (2008)
Kallela, Marja
Vanhala, Petri
Suojala-Ahlfors, Terhi
Kairikko, Hanna
Julkaisusarja
Maa- ja elintarviketalous
Numero
136
Sivut
73 s
MTT
2008
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-487-212-6
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-487-212-6
Tiivistelmä
Vihanneslajikkeet jalostetaan ulkomailla, eikä niiden soveltuvuutta Suomeen voi arvioida muualla saatujen kokemusten perusteella. Tässä hankkeessa tutkittiin vuosina 2004-2006 avomaankurkku-, parsakaali-, jäävuorisalaatti- ja porkkanalajikkeiden menestymistä Suomessa, viljelyteknisiä ominaisuuksia sekä sadon määrää ja laatua. Yhteistyötahot arvioivat lajikkeiden soveltuvuutta eri käyttötarkoituksiin. Aistittavaa laatua arvioitiin Ruokakeskossa. Porkkanakokeet toteutettiin tiloilla Hämeessä ja Varsinais-Suomessa. Sadon määrä, laatu ja maku vaihtelivat eri kokeissa. Maestro ja Soprano olivat usein satoisimpia lajikkeita. Hyvin varastossa säilyviä lajikkeita olivat Maestro, Siroco ja Soprano ja useissa kokeissa myös Negovia ja Nelix. Säilyvyys oli epävarma erityisesti Dordogne- ja Ceres-lajikkeilla. Parsakaalin lajikekokeet toteutettiin kahdella tilalla Hauholla ja Hattulassa. Aikaisimpia lajikkeita olivat Montop, Lucky ja Fellow. Lajikkeiden satoisuus vaihteli vuosittain. Kukintovarren onttoutta esiintyi erityisesti Surveyor-, Monacoja Fellow-lajikkeiden sadossa. Makutesteissä erottuivat edukseen kypsänä ja raakana maistetut Fellow ja Montop. Tuholaisia torjumaan käytetty kateharso ei huonontanut sadon ulkoista laatua hyvissä kosteusoloissa. Jäävuorisalaatin lajikekokeet tehtiin Piikkiössä. Salaattia istutettiin touko-, kesä- ja heinäkuun puolivälissä ja kunkin istutuksen sato korjattiin kahtena kertana 3-7 päivän välein. Useimmilla lajikkeilla otollinen korjuuaika oli verraten lyhyt. Varmimpia sadontuottajia olivat Ardinas, Dover ja Robinson. Robinson kesti hyvin korjuun viivästymistä. Kaikkien lajikkeiden aistittava laatu arvioitiin hyväksi. Parhaalta raadin mielestä maistui Ardinas. Avomaankurkkukokeissa Piikkiössä satoisia olivat mm. Opalit, Aubade ja Dirigent. Suurimman sadon tuottaneiden lajikkeiden satokausi alkoi verraten aikaisin. Aubade-lajikkeen hedelmien rakenne oli kiintein.