Torjunta-aineiden vaikutukset maaperän mikrobeihin ja niiden toimintaan
MTT
2008
Pysyvä osoite
URI
Tiivistelmä
Perunan viljelyssä käytetään yleisesti rikkakasvien ja perunaruton torjuntaaineita. Perunan viljely ja torjunta-aineiden käyttö perättäisinä vuosina samassa maassa vaikuttaa maaperän mikrobeihin ja niiden toimintaan. Tässä tutkimuksessa selvitettiin torjunta-aineiden vaikutuksia mikrobeihin myrkyllisyystestillä, astiakokeilla ja kenttäkokeessa Lammilla. Tutkittavat torjuntaaineet olivat metributsiini ja linuroni sekä fluatsinami. Metributsiini oli valobakteeritestin mukaan vähiten myrkyllinen, linuroni sitä myrkyllisempi ja fluatsinami erittäin myrkyllinen. Flutsinami oli myrkyllinen myös astiakokeissa ja kenttäkokeissa. Kaikkia torjunta-aineita löydettiin keväällä perunamaasta edellisen kesän jäljiltä. Fluatsinami myös säilyi maassa biosaatavana. Mikrobien aktiivinen biomassa ATP-pitoisuutena mitattuna puolestaan väheni kasvittomassa torjunta-aineilla käsitellyssä maassa. Tämä voi johtua mittauksessa käytetyn entsyymin estymisestä, sillä perunaa kasvavissa astiakokeissa vaikutusta ei havaittu. Myöskään sienten biomassa ergosterolin pitoisuutena mitattuna ei muuttunut huomattavasti torjunta-ainekäsittelyissä. Ammoniumin mikrobiologin hapettuminen eli nitrifikaatio heikkeni metributsiinin vaikutuksesta perunaa kasvavissa astiakokeissa, muttei kenttäkokeessa. Torjunta-aineet vaikuttivat kymmenen tutkitun entsyymin aktiivisuuteen eri tavoin kasvittomassa maassa ja perunaa kasvavissa astioissa. Kasvittomassa maassa etenkin rikkakasvien torjunta-aineet lisäsivät monien entsyymien aktiivisuutta, mutta perunaa kasvavissa astioissa kävi päinvastoin. Tämän katsottiin johtuvan kasvittomassa maassa siitä, että rikkakasvit ja niiden juurten aiheuttama mikrobien stimulaatio puuttui. Fluatsinami vaikutti entsyymiaktiivisuuksiin vähemmän kuin metributsiini ja linuroni. Torjunta-aineet vaikuttivat maaperän mikrobeihin vähän ja usein ohimenevästi. Mikrobirakenteessa saattoi kuitenkin tapahtua muutoksia. Niinpä näiden torjunta-aineiden, ja erityisesti fluatsinamin, vaikutuksia mikrobien, etenkin sienten, lajistoon tulee tutkia lisää.
ISBN
978-952-487-165-5
OKM-julkaisutyyppi
B1 Kirjoitus tieteellisessä aikakauslehdessä
Julkaisusarja
Maa- ja elintarviketalous
Volyymi
Numero
119
Sivut
Sivut
s. 121-150
ISSN
1458-5073