Luke
 

Release of soil phosphorus during runoff as affected by ionic strength and temperature

Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland|Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
1996
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Pellolla kulkevaan pintavaluntaveteen liukenee fosforia (P) sekä paikalleen jäävästä maasta että veden mukana kulkevasta eroosioaineksesta. Aurajoen ja Jokioisten huuhtoutumiskentiltä otettujen savimaa-näytteiden P-luovutuskykyä tutkittiin laboratoriokokein. Kokeissa pyrittiin simuloimaan pintavalunnassa vallitsevia olosuhteita uuttamalla maasta P:a eri lämpötiloissa (5, 15 ja 25 °C, eri suolakonsentraatioissa (deionisoitu vesi tai 0,00005-0,005 M CaCl2 ) ja käyttäen erilaisia vesi-maasuhteita (50 - 2000 l kg-1 ). Maa-aineksen kykyä sitoa ja luovuttaa P:a tutkittiin myös sorptio-desorptioisotermien avulla. Isotermit määritettiin ravistelemalla maata erivahvuisissa P-liuoksissa eri lämpötiloissa ja suolakonsentraatioissa. Kun uuttolämpötila nousi 5°C:sta 25°C:cen, vesi-maasuhteella 50 l kg-1 Aurajoen maasta veteen uuttumeen P:n määrä kasvoi arvosta 12,6 mg kg-1 arvoon 20,7 mg kg-1 ja Jokioisten maassa arvosta 1,8 mg kg-1 arvoon 3,4 mg kg-1 . Kun maata uutettiin deionisoidun veden asemesta maaveden suolapitoisuutta jäljittelevällä 0,005 M CaCl2:lla, uuttuneet P-määrät Aurajoen maasta pienenivät 6,8 mg kg-1 :aan ja Jokioisten maasta 0,7 mg kg-1 :aan. Vesi-maasuhteen väljentäminen 2000 l kg-1 :aan puolestaan lisäsi P:n uuttumista veteen Aurajoen maassa kuusinkertaiseksi (119 mg kg-1 :aan) ja Jokioisten maassa 14-kertaiseksi (46 mg kg-1 :aan). Lämpötilan ja suolapitoisuuden kohotessa pidättyi maahan lisätystä P:sta yhä suurempi osuus. Saatujen tulosten perusteella voidaan päätellä, että pellolta tulevan pintavalunnan liukoisen P:n pitoisuuteen ja vesistökuormituksen suuruuteen vaikuttavat oleellisesti maan helppoliukoisen P:n pitoisuuden ohella myös valumaveden määrä, sen lämpötila ja suolapitoisuus.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural Science in Finland

Volyymi

5

Numero

2

Sivut

Sivut

193-202

ISSN

0789-600X

DOI