Luke
 

Eri hernelajikkeiden soveltuvuus sikojen ruokinnassa

Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Nykyiset hernelajikkeet soveltuvat hyvin soijarouheen korvaajiksi lihasikojen rehussa rajoitetulla ruokinnalla. Herneen kemiallisessa koostumuksessa voi esiintyä suurta lajikkeen ja kasvuolojen aiheuttamaa vaihtelua, jonka vaikutusta rehuarvoon on vaikea ennustaa, joten ruokinnassa olisi hyvä olla jonkin verran varmuusvaraa etenkin tärkeimpien aminohappojen suhteen. Jos hernettä käytetään yli 250-300 g/kg rehua ilman rajoittavien aminohappojen (metioniini ja/tai tryptofaani) lisäystä, tuotantotulokset huononevat. Rehuherneen jalostuksessa olisi huomioitava yksimahaisten kotieläinten herkkyys herneen haitallisille aineille, joiden analysointiin on jo varsin kehittyneitä menetelmiä. HETU-projektissa tuotettu tietokanta antaa myös runsaasti nykyhetken tietoa herneen kemiallisesta koostumuksesta, ja sen ylläpitoa kannattaisi jatkaa. Kotimaisten hernelajikkeiden aminohappojen ohutsuolisulavuustietoja saataneen lähivuosina. Myös herneruokinnan vaikutus sianlihan laatuun kaipaa lisäselvityksiä. Tarkennettu tieto herneen rehuarvosta saattaa lisätä myös sen viljelyä ja vähentää tuontivalkuaisen osuutta sikojen ruokinnassa.

ISBN

951-808-034-8

OKM-julkaisutyyppi

B1 Kirjoitus tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Maaseutukeskusten Liiton julkaisuja

Volyymi

Numero

888

Sivut

Sivut

p. 101-105

ISSN

0789-9661

DOI