Eri hernelajikkeiden soveltuvuus sikojen ruokinnassa
Siljander-Rasi, Hilkka; Alaviuhkola, Timo; Valaja, Jarmo (1995)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Siljander-Rasi, Hilkka
Alaviuhkola, Timo
Valaja, Jarmo
Julkaisusarja
Maaseutukeskusten Liiton julkaisuja
Numero
888
Sivut
p. 101-105
Maaseutukeskusten Liitto
1995
Tiivistelmä
Nykyiset hernelajikkeet soveltuvat hyvin soijarouheen korvaajiksi lihasikojen rehussa rajoitetulla ruokinnalla. Herneen kemiallisessa koostumuksessa voi esiintyä suurta lajikkeen ja kasvuolojen aiheuttamaa vaihtelua, jonka vaikutusta rehuarvoon on vaikea ennustaa, joten ruokinnassa olisi hyvä olla jonkin verran varmuusvaraa etenkin tärkeimpien aminohappojen suhteen. Jos hernettä käytetään yli 250-300 g/kg rehua ilman rajoittavien aminohappojen (metioniini ja/tai tryptofaani) lisäystä, tuotantotulokset huononevat. Rehuherneen jalostuksessa olisi huomioitava yksimahaisten kotieläinten herkkyys herneen haitallisille aineille, joiden analysointiin on jo varsin kehittyneitä menetelmiä. HETU-projektissa tuotettu tietokanta antaa myös runsaasti nykyhetken tietoa herneen kemiallisesta koostumuksesta, ja sen ylläpitoa kannattaisi jatkaa. Kotimaisten hernelajikkeiden aminohappojen ohutsuolisulavuustietoja saataneen lähivuosina. Myös herneruokinnan vaikutus sianlihan laatuun kaipaa lisäselvityksiä. Tarkennettu tieto herneen rehuarvosta saattaa lisätä myös sen viljelyä ja vähentää tuontivalkuaisen osuutta sikojen ruokinnassa.
Collections
- Julkaisut [84970]