Luke
 

Relationship between bull dam herd characteristics and bias in estimated breeding value of bull

Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland|Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
1995
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Artikkelin tavoitteena oli tutkia onko vanhempien jalostusarvojen ennusteilla ja sonnin emän karjan eri tunnusluvuilla yhteyttä keinosiemennykseen valittujen nuorsonnien odotusarvojen harhaisuuteen. Tutkimuksessa tehtiin kaksi eläinmalliarvostelua; toinen arvostelu perustui vuoteen 1990 ja toinen kevääseen 1992 mennessä kerättyihin 305-päivän valkuaistuotoksiin. Näistä arvostetuista koottiin 242 sonnin otosaineisto, joka sisälsi sonnien odotusarvot, jälkeläisarvostelutulokset ja vanhempien jalostusarvojen ennusteet. Sonnin emien tuotostiedot sekä sonnin emän karjan koko, keskituotos ja tuotosten hajonta olivat myös käytössä. Odotusarvojen keskimääräinen harha oli 13,6 kg. Korrelaatio sonnin jälkeläisarvostelutuloksen ja sonnin isän jalostusarvon ennusteen välillä oli 0,45, mutta vastaava korrelaation sonnin emän kanssa oli vain 0,17 osoittaen sonnin emien jalostusarvojen ennusteiden epäluotettavuutta. Sonnin emän karjan koko ja tuotosten keskihajonta, kun sonnin emä tuotti kolmannen lypsytuotoksen, olivat yhteydessä odotusarvon harhaisuuteen. Mitä pienempi karja ja mitä suurempi tuotosten hajonta karjassa oli sitä harhaisempia odotusarvot olivat. Kun sonnit luokiteltiin jälkeläis-arvostelutuloksen perusteella, parhaat nuoret sonnit olivat parhaiden isäsonnien poikia. Sonniryhmät eivät eronneet emän jalostusarvon ennusteen perusteella, mutta parhaiden sonnien emien ensimmäinen tuotos oli korkeampi kuin muiden ryhmien sonnien. Edellisten tulosten perusteella keinosiemennysosuuskuntia kehoitetaan valitsemaan nuorsonnit odotusarvon perusteella, mutta samalla huomioimaan odotusarvon mahdollinen harhaisuus etenkin, jos sonni tulee pienestä karjasta, jossa on suuri tuotosten hajonta.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural Science in Finland

Volyymi

4

Numero

5-6

Sivut

Sivut

463-472

ISSN

0789-600X

DOI