Hyppää sisältöön
Hakuohjeet
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • På svenska
  • In English
  • Henkilökunnan kirjautuminen
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskuksen julkaisut
  • Julkaisut
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskuksen julkaisut
  • Julkaisut
  • Näytä viite

Tyrnimarjojen terveellisyys ja eri lajikkeiden soveltuvuus tuotekehitykseen

Väisänen, Hanna-Maija; Alatalo, Raija; Kivijärvi, Pirjo (2007)

 
Avaa tiedosto
met105.pdf (1.090Mt)
Lataukset 


Väisänen, Hanna-Maija
Alatalo, Raija
Kivijärvi, Pirjo

Julkaisusarja
Maa- ja elintarviketalous

Numero
105

Sivut
s. 62-72


MTT
2007
Näytä kaikki kuvailutiedot
Tiivistelmä
Tutkimuksen päätavoitteena oli hyödyntää venäläistä tietoa tyrnin terveydellisistä ja lääkinnällisistä vaikutuksista ja edistää suomalaisten pienyrittäjien tuotekehitystoimintaa. Muina tavoitteina oli kartoittaa Itä-Suomessa viljeltävät tyrnilajikkeet, viljelyn laajuus ja viljelytekniikka sekä koota kirjallisuuskatsaukset tyrnin terveysvaikutuksista. Tyrninviljelijöiden mielestä viljelyssä olevat venäläiset lajikkeet Avgustinka, Botanicheskaja, Ljubitelskaja ja Trophimovskaja soveltuvat satoisuutensa ja helpomman poimittavuutensa takia paremmin ammattimaiseen viljelyyn kuin kotimainen Raisa-lajike. Osalla viljelijöistä on ollut markkinointivaikeuksia, joten uusien tyrnimarjatuotteiden kehittäminen on ensiarvoisen tärkeää. Hankkeessa tehtyjen kirjallisuusselvitysten mukaan tyrnimarjojen biologisesti aktiivisten aineiden pitoisuudet vaihtelevat muun muassa lajikkeen, kasvupaikan ja marjan kypsyysasteen mukaan. Tyrnin marjat, lehdet ja jopa puumainen rungon kuoriosa sisältävät paljon erilaisia bioaktiivisia aineita ja vitamiineja. Marjalihan öljypitoisuus voi olla jopa 8 prosenttia ja siemenien tätäkin korkeampi. Marjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia, karotenoideja ja tokoferoleja (E-vitamiini), jotka toimivat antioksidantteina eli hapettumisen estäjinä ihmisen elimistössä. Tyrniä tuotteistettaessa lajikkeen valinnalla voidaan vaikuttaa valmisteen rakenteeseen, makuun ja ulkonäköön. Tässä hankkeessa kokeilluista lajikkeista Pertsik ja Botanicheskaja sopivat hyvin tyrnikastikkeeseen, -hyytelöön ja -kompottiin.
Collections
  • Julkaisut [87085]
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisutyyppitJulkaisuajatUusimmatAsiasanatSivukartta
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus