Hyppää sisältöön
Hakuohjeet
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • På svenska
  • In English
  • Kirjaudu
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Jukuri etusivu
  • Luonnonvarakeskuksen julkaisut
  • Julkaisut
  • Näytä viite
  •   Jukuri etusivu
  • Luonnonvarakeskuksen julkaisut
  • Julkaisut
  • Näytä viite

Yersinia- ja Listeria -bakteerit kotimaisissa porkkanoissa

Järveläinen, Anna; Hakkinen, Marjaana; Johansson, Tuula (2006)

 
Tweet refworks
 
Avaa tiedosto
mtts134.pdf (372.4Kt)
Lataukset 


Järveläinen, Anna
Hakkinen, Marjaana
Johansson, Tuula

Julkaisusarja
MTT:n selvityksiä

Numero
134

Sivut
s. 26-28


MTT
2006
Näytä kaikki kuvailutiedot
Tiivistelmä
Eviran Eläintauti- ja elintarviketutkimusosaston Mikrobiologian tutkimusyksikössä on tut-kittu seuraavien ihmiselle tautia aiheuttavien eli patogeenisten bakteerien esiintymistä ko-timaisissa porkkanoissa: Yersinia enterocolitica, Yersinia pseudotuberculosis ja Listeria monocytogenes. Näitä bakteereja esiintyy yleisesti ympäristössä ja ne pystyvät lisäänty-mään jääkaappilämpötiloissa. Porkkananäytteitä otettiin vähittäiskaupoista 51 kpl sekä Forssan ja Laitilan seudulla sijaitsevilta porkkanatiloilta 78 kpl. Mikrobiologiset tutkimuk-set tehtiin porkkanan kuorista. Y. pseudotuberculosis -bakteeria ei todettu yhdessäkään tutkitussa näytteessä. Listeria monocytogenes todettiin yhdessä näytteessä rikastusmene-telmällä. Pitoisuus oli kuitenkin pieni, alle 10 pmy (pesäkettä muodostavaa yksikköä)/g. Y. enterocolitica -bakteeria todettiin näytteissä yleisesti. Kaikki eristetyt bakteerikannat osoit-tautuivat kuitenkin ei-patogeenisiksi ympäristökannoiksi. Y. enterocolitica -bakteeria esiin-tyi huomattavasti yleisemmin vähittäiskaupoista hankituissa näytteissä kuin tiloilta hanki-tuissa näytteissä. Alustavien tulosten perusteella voidaan todeta, että kotimaisten porkka-noiden mikrobiologinen turvallisuus tutkittujen patogeenien osalta on varsin hyvä. Keväi-sin toistuneet porkkanoihin liittyvät Y. pseudotuberculosis -epidemiat kuitenkin osoittavat, että bakteerin esiintymisestä porkkanoissa varastoinnin aikana ja sen esiintymiseen vaikut-tavista tekijöistä tarvitaan lisää tutkimusta, jotta epidemioita voitaisiin ehkäistä.
Collections
  • Julkaisut [81044]
jukuri@luke.fi | Yhteydenotto | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisutyyppitJulkaisuajatUusimmatAsiasanatSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
jukuri@luke.fi | Yhteydenotto | Saavutettavuusseloste