Yersinia- ja Listeria -bakteerit kotimaisissa porkkanoissa
Järveläinen, Anna; Hakkinen, Marjaana; Johansson, Tuula (2006)
Järveläinen, Anna
Hakkinen, Marjaana
Johansson, Tuula
Julkaisusarja
MTT:n selvityksiä
Numero
134
Sivut
s. 26-28
MTT
2006
Tiivistelmä
Eviran Eläintauti- ja elintarviketutkimusosaston Mikrobiologian tutkimusyksikössä on tut-kittu seuraavien ihmiselle tautia aiheuttavien eli patogeenisten bakteerien esiintymistä ko-timaisissa porkkanoissa: Yersinia enterocolitica, Yersinia pseudotuberculosis ja Listeria monocytogenes. Näitä bakteereja esiintyy yleisesti ympäristössä ja ne pystyvät lisäänty-mään jääkaappilämpötiloissa. Porkkananäytteitä otettiin vähittäiskaupoista 51 kpl sekä Forssan ja Laitilan seudulla sijaitsevilta porkkanatiloilta 78 kpl. Mikrobiologiset tutkimuk-set tehtiin porkkanan kuorista. Y. pseudotuberculosis -bakteeria ei todettu yhdessäkään tutkitussa näytteessä. Listeria monocytogenes todettiin yhdessä näytteessä rikastusmene-telmällä. Pitoisuus oli kuitenkin pieni, alle 10 pmy (pesäkettä muodostavaa yksikköä)/g. Y. enterocolitica -bakteeria todettiin näytteissä yleisesti. Kaikki eristetyt bakteerikannat osoit-tautuivat kuitenkin ei-patogeenisiksi ympäristökannoiksi. Y. enterocolitica -bakteeria esiin-tyi huomattavasti yleisemmin vähittäiskaupoista hankituissa näytteissä kuin tiloilta hanki-tuissa näytteissä. Alustavien tulosten perusteella voidaan todeta, että kotimaisten porkka-noiden mikrobiologinen turvallisuus tutkittujen patogeenien osalta on varsin hyvä. Keväi-sin toistuneet porkkanoihin liittyvät Y. pseudotuberculosis -epidemiat kuitenkin osoittavat, että bakteerin esiintymisestä porkkanoissa varastoinnin aikana ja sen esiintymiseen vaikut-tavista tekijöistä tarvitaan lisää tutkimusta, jotta epidemioita voitaisiin ehkäistä.
Collections
- Julkaisut [85621]