Luke
 

Yersinia- ja Listeria -bakteerit kotimaisissa porkkanoissa

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Eviran Eläintauti- ja elintarviketutkimusosaston Mikrobiologian tutkimusyksikössä on tut-kittu seuraavien ihmiselle tautia aiheuttavien eli patogeenisten bakteerien esiintymistä ko-timaisissa porkkanoissa: Yersinia enterocolitica, Yersinia pseudotuberculosis ja Listeria monocytogenes. Näitä bakteereja esiintyy yleisesti ympäristössä ja ne pystyvät lisäänty-mään jääkaappilämpötiloissa. Porkkananäytteitä otettiin vähittäiskaupoista 51 kpl sekä Forssan ja Laitilan seudulla sijaitsevilta porkkanatiloilta 78 kpl. Mikrobiologiset tutkimuk-set tehtiin porkkanan kuorista. Y. pseudotuberculosis -bakteeria ei todettu yhdessäkään tutkitussa näytteessä. Listeria monocytogenes todettiin yhdessä näytteessä rikastusmene-telmällä. Pitoisuus oli kuitenkin pieni, alle 10 pmy (pesäkettä muodostavaa yksikköä)/g. Y. enterocolitica -bakteeria todettiin näytteissä yleisesti. Kaikki eristetyt bakteerikannat osoit-tautuivat kuitenkin ei-patogeenisiksi ympäristökannoiksi. Y. enterocolitica -bakteeria esiin-tyi huomattavasti yleisemmin vähittäiskaupoista hankituissa näytteissä kuin tiloilta hanki-tuissa näytteissä. Alustavien tulosten perusteella voidaan todeta, että kotimaisten porkka-noiden mikrobiologinen turvallisuus tutkittujen patogeenien osalta on varsin hyvä. Keväi-sin toistuneet porkkanoihin liittyvät Y. pseudotuberculosis -epidemiat kuitenkin osoittavat, että bakteerin esiintymisestä porkkanoissa varastoinnin aikana ja sen esiintymiseen vaikut-tavista tekijöistä tarvitaan lisää tutkimusta, jotta epidemioita voitaisiin ehkäistä.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

B2 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa

Julkaisusarja

MTT:n selvityksiä

Volyymi

Numero

134

Sivut

Sivut

s. 26-28

ISSN

1458-5103

DOI