Hyppää sisältöön
Hakuohjeet
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • På svenska
  • In English
  • Henkilökunnan kirjautuminen
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskuksen julkaisut
  • Julkaisut
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskuksen julkaisut
  • Julkaisut
  • Näytä viite

Raparperi (Rheum rhabarbarum L. (x cultorum)

Kairikko, Hanna (2006)

 
Avaa tiedosto
met85.pdf (1.190Mt)
Lataukset 


Kairikko, Hanna

Julkaisusarja
Maa- ja elintarviketalous

Numero
85

Sivut
s. 51-57


MTT
2006
Näytä kaikki kuvailutiedot
Tiivistelmä
Raparperi on monivuotinen tatarkasveihin (Polygonacae) kuuluva viljelykasvi. Se on isolehtinen ja voimakaskasvuinen. Kukkien väri vaihtelee valkoisesta vaaleanpunaiseen ja lehtiruodin väri punaisesta vihreään lajikkeesta riippuen (Kuva 8). Kukkavanat voivat olla jopa 2 m korkeita. Raparperi tekee itävää siementä, joten kantojen risteytyminen on mahdollista. Kokoelmassa se estetään kukkavanat poistamalla. Raparperin juurakko sekä lehtilavat sisältävät paljon laksatiivisia antrakinoneja ja liukoista oksaalihappoa eivätkä sovi ravinnoksi. Lehtiruodeissa on mm. omena- ja oksaalihappoa. Omenahappo antaa raparperille sen happaman maun. Oksaalihappoa on raparperissa sekä liukoisessa että vaikealiukoisessa muodossa. Liukoista muotoa pidetään suurina määrinä haitallisena ja se pyritäänkin neutralisoimaan kalsiumilla, kun raparperia valmistetaan ravinnoksi. Raparperi talvehtii hyvin ja se menestyy pohjoisinta Suomea myöten, mutta ei kasva meillä luonnonvaraisena.
Collections
  • Julkaisut [87116]
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisutyyppitJulkaisuajatUusimmatAsiasanatSivukartta
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus